Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, lämnade sitt uppdrag i går. Foto: TT

Lena Tysk lämnar sitt uppdrag på egen begäran

Uppdaterad
Publicerad

Polisområdeschefen i Västmanland Lena Tysk lämnade i går sitt uppdrag.

– Polisområdet behöver bra förutsättningar och ordinarie chef på plats, säger hon.

– Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag, säger Lena Tysk i ett pressmeddelande på Polisens hemsida.

Lena Tysk står åtalad för ofredande efter att ha hotat och verbalt attackerat polischefen Agneta Kumlin i Sala.

Polischef hotade befäl

Läs mer: Detta har hänt

För Agneta Kumlin är det ett välkommet besked att Lena Tysk lämnar sitt uppdrag.

– För mig var det en självklarhet. Det hade inte fungerat om hon varit kvar. Hon har inte förtroende hos medarbetarna, säger Agneta Kumlin.

Hur säker var du på att det skulle bli den här utgången?

– Nej, det har länge stått och vägt. Det som är skönt är att processen för att rekrytera en ordinarie chef kan komma igång nu, så att vi kan jobba som vanligt. Jag hoppas på en chef som är intresserad av området.

Enligt en polis med insyn i turbulensen ska Lena Tysk ha insett att hon inte hade något val – förtroendet för henne var i botten.

– Hon blev tvingad av situationen, säger uppgiftslämnaren.

Lämnar oavsett utgång

I pressmeddelandet uppger polisen att Lena Tysk kommer att lämna sitt uppdrag som polisområdeschef omgående oavsett utgången i den rättsliga processen.

– Polismästare Lena Tysk har bett att få lämna sitt uppdrag som polisområdeschef för Västmanland. Jag har förståelse för det och Lena Tysks kompetens kommer tillvaratas på regionkansliet, säger Carin Götblad, regionpolischef Mitt i polisens pressmeddelande.

Lena Tysk meddelar att hon inte vill ställa upp på någon intervju.

Tf polisområdeschef går snart i pension

Tillförordnad polisområdeschef i Västmanland, Mats Kirestam, säger att han fick nyheten i dag.

– Det här är inget som Lena har pratat med mig om. Jag är här under tiden utredningen pågår, eller fram till min pension den sista mars – sedan utgår jag från att man kommer att rekrytera en ordinarie polischef, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet