Foto: TT

Regionpolischefen kommenterar frikännandet av Lena Tysk

Uppdaterad
Publicerad

Igår stod det klart att den frikännande domen mot Västmanlands tidigare polischef Lena Tysk, som åtalades för ofredande efter att ha hotat en kollega, inte kommer att överklagas. Nu kommenterar regionpolischef Carin Götblad för första gången händelsen.

Det var i höstas som SVT Nyheter Västmanland kunde berätta om att dåvarande polisområdeschef Lena Tysk hade hotat Salas polischef Agneta Kumlin, som hade uttalat sig kritiskt i media om polisens omorganisation. ”Har du sagt det här i media är du död” sa Lena Tysk inför flera vittnen i samband med en ledningskonferens.

LÄS MER: Friande dom mot Lena Tysk överklagas inte

Hittills har Lena Tysks egna chef, regionpolischef Carin Götblad, inte velat kommentera händelsen. Som orsak har man angett att utredningen fortfarande pågick.

Nu har Carin Götblad skrivit ett uttalande på polisens hemsida.

– Jag delar tingsrättens bedömning att ett sådant beteende är helt oacceptabelt och mycket olämpligt. Jag vill betona att alla i polismyndigheten har rätt att uttrycka vad man tycker och tänker och vara kritiska – såväl externt som internt, skriver Carin Götblad.

”Det är en vild spekulation”

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland har Carin Götblad tidigare hyllat Lena Tysk för hennes ledarskap.

Hur ser du på det nu med tanke på att du beskriver hennes beteende som olämpligt?

– Det är en spekulation från någon som inte var med. Det är en kraftig överdrift. Det kommer vad jag förstår från en intern lunch, där jag gör som jag alltid brukar: säger något bra om alla som var med. Men det var inget hyllande av ledarskap, nej, säger Carin Götblad.

Vad tycker du om hennes ledarskap nu?

– Som sagt, jag står inte och recenserar mina medarbetare i media. Jag kan konstatera att Lena Tysk är väldigt kompetent. Hon har valt att kliva av chefstjänsten och gör ett utmärkt jobb där hon är nu. Jag konstaterar också att chefer idag är väldigt pressade och ansträngda.

Menar du att det var det som ledde fram till situationen som uppstod?

– Jag tror att det hade ett inflytande och jag är övertygad om att Lena inte kommer att göra på det sätt som stod i domen igen.

Enligt uppgifter i förundersökningen var det Carin Götblad som pressade Lena Tysk i samband med händelsen då Tysk hotade sin kollega Agneta Kumlin.

– Det är en sådan där vild spekulation som jag inte kommenterar. Då skulle jag inte få göra annat. Det saknar all grund. Självklart är det inte så.

Hon hänvisar till den interna mailkonversation som polisen lämnade ut om Tyskaffären.

Blev ”Årets rullgardin”

Rapporteringen om att Lena Tysk hade hotat Agneta Kumlin på grund av dennes uttalanden i media ledde till att polisregion Mitt fick utmärkelsen ”Årets rullgardin” av Föreningen Grävande Journalister.

Hur känns det?

– Det är tråkigt. Jag tycker inte att det är välförtjänt. Vi är en organisation som på alla sätt försöker tillmötesgå medierna. Jag uppmuntrar människor att komma med synpunkter. Jag är känd för det. Jag har varit chef i en så här kontroversiell organisation i 25 år så jag vet hur viktigt det är, säger Carin Götblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet