Foto: TT

Regionchef hyllar hotanklagad polischef

Uppdaterad
Publicerad
Samtidigt som en internutredning pågår mot den omplacerade polischefen Lena Tysk, hyllas hon av regionchef Carin Götblad. – Det är ett hån mot mig och hela polisen i Västmanland, säger Agneta Kumlin.

Lena Tysk, polischef i Västmanland, utreds för ofredande efter att hon anklagats för att ha hotat polischefen i Sala, Agneta Kumlin. Vid en lunch häromdagen med nyanställda poliser beskrev polisens regionchef, Carin Götblad, Lena Tysk som ”en av de mest moderna ledarna i polis-Sverige”.

Agneta Kumlin

För Agneta Kumlin kom Götblads uttalande som en kalldusch:

– Det är ett hån mot mig och hela polisen i Västmanland. Med tanke på den situation som varit och den som utreds så kom det fram ett stort, stort förtroendetapp mot Lena Tysks ledarskap. Och det är påtalat.

”Vad ska vi tro på?”

Agneta Kumlin menar att Götblads agerande saknar trovärdighet.

– Carin Götblad säger att hon ger oss stöd, rikspolischefen säger att han har förtroende för att Götblad ska lösa det här. Vad ska vi tro på? Man kan inte hylla det ledarskapet och samtidigt stötta oss i Västmanland.

Och Lena Tysk ledarskap är ifrågasatt av fler inom polisen i länet.

– Ett modernt ledarskap  som jag definierar det innebär en anpassning efter organisation, situation och människa. Där kan vi se att Lena Tysk inte nått hela vägen fram. Hon har inget förtroende i Västmanland, som det ser ut i dag, säger Ralf Andersson, polisfackets ordförande i Västmanland.

Götblad har inte tid

Agneta Kumlin säger att ”det gör ont i själen” att höra hur regionchefen hyllar Lena Tysk.

– Ett sånt ledarskap har ingenting i myndigheten att göra, säger hon.

SVT Nyheter Västmanland har sökt Carin Götblad som inte vill ställa upp på en intervju. Enligt kommunikationschefen i Region Mitt har Carin Götblad ”viktigare saker att hantera just nu”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet