Foto: TT

Sala Pride laddar för festival

Publicerad

Musik, föreläsningar och picknick – Sala Pride har stora planer för arrangemanget av ortens första prideparad som hålls sista lördagen i maj.

– Vi börjar få in folk som anmäler sig till paraden nu och jag tror att det kan bli mycket folk som kommer för att titta och heja på oss, säger Johanna Ritvadotter som är ordförande i Sala Pride.

Förutom paraden blir det picknick och föreläsningar, bland annat om HBTQ och idrott. Tina Wilhelmsson är en av de musiker som är klara för medverkan och flera av de politiska partierna i Sala har meddelat att de kommer att finnas representerade vid arrangemanget.

Otrygghet gentemot SD

Sverigedemokraterna har däremot inte fått någon inbjudan från föreningen av hänsyn till att många HBTQ-personer känner en otrygghet i relation till SD.

– När man vet vilka tankar de har om oss, vilken homofobi som finns och den svans de för med sig i form av fulheter på nätet så känns det inte okej med någon representation från SD i paraden. De anser ju att vi inte har samma rättigheter som andra, till exempel när det handlar om familjepolitik eller rätten att adoptera, säger Johanna Ritvadotter.

Återkommande arrangemang

Den nystartade föreningen har i dagsläget mellan 25 och 30 medlemmar och planen är att arbetet ska fortsätta även under resten av året.

– Eftersom vi bildat en förening är ju tanken att vi ska finnas året om, kunna planera för nästa år och också ha annan verksamhet som studiecirklar, föreläsningar och liknande under året, säger Johanna Ritvadotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.