Schemakaos inom omsorgen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nya scheman har väckt känslor bland vårdpersonalen i Västerås stad. Med två veckors framförhållning förväntas de planera sin fritid. På arbetsplatser runt om i kommunen pratas det nu om sjukskrivningar och uppsägningar.

Den så kallade bemanningsprocessen började gälla i november för cirka 2000 anställda inom Proaros, men redan nu märks konsekvenserna bland personalen.  

– Jag har arbetskamrater som har ringt till mig och gråtit, säger Liselott Lindvall undersköterska på Hälleborgs äldreboende.

Schemakaos i Västerås

Innan processen drog igång kunde vårdpersonalen önska sina scheman sex veckor framåt. Nu får personalen sina fyra veckors scheman med två veckors framförhållning innan de börjar gälla. På Liselott Lindvalls arbetsplats är schemat något som det pratas om dagligen.

– Man mår jättedåligt. Man har ingen aning hur du ska kunna lägga din fritid, där du ska kunna återhämta dig. Du har ingen aning om hur du jobbar, säger hon.

Ökad tjänstgörighetsgrad

Anledningen till att bemanningsprocessen dragit igång är för att Proaros har kommit fram till att den behövs för att kunna klara av Kommunstyrelsens beslut om ökad tjänstgörighetsgrad. Det vill säga att människor ska kunna jobba heltid och leva på sin lön.

– Vi måste vara på rätt plats vid rätt tillfälle för att möta våra kunders behov och för att vi ska kunna göra det så kan man inte själv styra när man ska jobba som vi ser det nu, säger Caroline Moselius HR-chef på Proaros.

Caroline Moselius menar att det även ska gå att anpassa sitt schema, i dialog med sin närmaste chef. Hon har dock märkt av att det framförts synpunkter kring processen och att den vanligaste är just att man inte kan påverka sitt schema.

– Vi vet att bemanningsprocessen påverkar medarbetare på olika sätt. Det finns de som även tycker att det här är en positiv förändring, säger hon.

Alarmerande undersökning

Fackförbundet Kommunal har nyligen gjort en undersökning hos deras medlemmar inom äldreomsorgen. I svaren på enkäten framkommer missnöjet hos personalen. 

– Jag vill säga att siffrorna är alarmerande. Det är riktigt illa, säger Nicklas Gustafsson sektionsordförande inom vård och omsorg för Kommunal i Västerås.

I enkäten anger 45 procent att de sällan kan påverka sin dagliga arbetsmiljö. 77 procent upplever att de aldrig eller sällan kan påverka sin schemaläggning och att inte kunna planera sin fritid tar hårt på de anställda enligt Nicklas Gustafsson.

– Det har kommit in många missnöjda berättelser. De säger att det här schemat kommer att göra mig sjuk. Många funderar på att säga upp sig, det har vi också fått signaler om, säger han.

Med tanke på den personalbrist som finns samt att det utbildas väldigt få undersköterskor så menar Nicklas Gustafsson att Västerås stad borde locka till sig fler undersköterskor, men det tycker han inte de gör med en sådan här personalpolitik.

– Våra medlemmar får ju ofta höra att de bara är händer och fötter. Men de jobbar med både hjärna och hjärta. Det gör att många sliter ut sig, man jobbar just för mycket med hjärtat, säger Nicklas Gustafsson.

Utvärderar löpande

Caroline Moselius, HR-chef på Proaros, poängterar att bemanningsprocessen är föränderlig och kommer utvärderas löpande men hur och när är för tidigt att säga.

– Vi har lyssnat och tagit till oss alla synpunkter kring processen och kommer att utvärdera för att se om vi kan göra några förändringar, säger Caroline Moselius.

Liselott Lindvall vet inte hur hon jobbar på julafton eller nyår. Så hon har ingen aning hur hon ska söka semester.

Hur länge kommer ni stå ut med det här?

– Ja, vad har vi för val. Det är min fråga. Vad har vi för val?

Enkät: Arbetsmiljön i Västerås äldreomsorg

  • 45 procent anger att de sällan kan påverka sin arbetsmiljö.
  • 43 procent uppger att de upplever att de aldrig kan påverka sin schemaläggning. 34 procent svarar att det är sällan.
  • 20 procent av de tillfrågade anser att bemanningen dagligen är så låg att de tvingas jobba på ett sätt som de tror är skadligt för sin hälsa. 41 procent svarar att det händer någon gång i veckan.
  • På frågan om bemanningen är så låg att det kan innebära risker för de äldre svarade 19 procent att det sker dagligen medan 32 procent menar att det händer någon gång i veckan.

Källa: Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schemakaos i Västerås

Mer i ämnet