Fler vårdanställda har arbetsdagar som är uppdelade på olika pass. Foto: SVT

Schemakaoset ger fler delade turer i vården

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Västerås uppger vårdpersonal att så kallade delade turer ökat efter det nya schemasystemet. Ökningen har skett trots politiskt beslut om att delade turer ska begränsas.

Delade turer är när en arbetsdag kan vara uppdelad på flera arbetspass med ledig tid däremellan och de har många öknamn inom vården. I och med att ett nytt bemannings- och schemasystem infördes i november för vårdpersonal inom Västerås stad, verkar de delade turerna nu ha ökat.

– Politikerna har sagt att delade turer ska försvinna eller absolut inte öka i alla fall. Men det är precis de det har gjort på vårt arbetsställe. De har ökat, säger Ewa Ridderström boendestödjare på Vretens korttidshem.

Schemakaos i Västerås

Ökar runt om i Västerås

Fackförbundet Kommunal har också fått signaler från flera håll om att de delade turerna har ökat med det nya systemet. Något som, sektionsordförande inom vård och omsorg, Nicklas Gustafsson tycker talar sitt tydliga språk.

– Då har man misslyckats med det som skulle vara någonting bra från arbetsgivarens håll. Det finns beslut om att de delade turerna ska begränsas och då kan man inte säga att man lyckats om de ökar, säger Nicklas Gustafsson.

För tidigt att säga

Caroline Moselius, HR-chef på Proaros, menar att det är för tidigt i processen att avgöra om de delade turerna har ökat eller inte men poängterar att de delade turerna inte kommer försvinna helt.

– Delade turer kommer inte att försvinna helt. De behövs för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag mot kund, säger Caroline Moselius.

Om de delade turerna har ökat, vad säger det om bemanningsprocessen?

– Om de har ökat får vi givetvis se över schemaläggningen och vad anledningen är till att det ökat. Det måste vi först och främst titta på innan vi kan se vad vi gör med det, säger hon.

”Vi var medarbeare – nu är vi bara arbetare”

Ewa Ridderström jobbar på Vretens korttidshem där hon behöver bygga förtroende för de barn och ungdomar som jobbar där. Att då behöva flytta runt till andra enheter eller att inte kunna veta när hon jobbar påverkar inte bara henne utan även barnen.  

– Det är ju självklart att det slår tillbaka på mitt arbete. Jag är ju inte bara händer och fötter som vissa sa, jag är ju hjärna och hjärta också, säger hon.

Hon tycker att arbetsgivaren inte ska klumpa ihop alla enheter utan menar att varje enhet har olika behov.

– Fråga efter vår delaktighet i det här. Gå ut och fråga på enheterna vad vi kan och vill göra. Tyvärr så bestämmer de över våra huvuden. Förut var vi medarbetare, nu är vi bara arbetare. I slutändan blir det så att bra folk söker sig härifrån och då får de tillslut den personal de förtjänar, säger Ewa Ridderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schemakaos i Västerås

Mer i ämnet