Foto: TT

Sista dagen i huvudförhandlingen i Arbogafallet

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen i huvudförhandlingen i Arbogafallet. Åklagaren Jessica Wenna yrkar på livstid för båda Arbogakvinnan och expojkvännen.

– Det finns inga förmildrande omständigheter för honom, han tog ett aktivt och självständigt val att utföra de här gärningarna, säger hon.

Redan i slutet av juni gav tingsrätten sin syn på skuldfrågan.

Arbogafallet

I sitt underlag till beslut om att de åtalade skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning skrev Västmanlands tingsrätt att både 42-åringen och hennes ex-pojkvän anses skyldiga till brott.

LÄS MER: Arbogakvinnan skyldig till mord

Enligt tingsrätten är bevisningen övertygande.

– Jag kan inte utveckla varför vi har tyckt det, det kommer i domskälen senare. Övertygande bevisning betyder ju enkelt uttryckt att man tycker att åklagaren har bevisat sin sak, säger domaren Hans-Åke Nygren.

Båda kan dömas till fängelse

På måndagen hålls den sista dagen i huvudförhandlingen. Parterna och rätten kommer gå igenom det rättspsykiatriska utlåtandet.

Enligt åklagaren Jessica Wenna bör expojkvännen dömas för ett mord och ett mordförsök.

– Det finns inga förmildrande omständigheter för honom, han tog ett aktivt och självständigt val att utföra de här gärningarna, säger hon.

– Beroende på vad tingsrätten anser om åldern bör han dömas till livstid eller 18 år i fängelse, säger Jessica Wenna.

LÄS MER: Leif GW Persson: ”De kommer att dömas till livstids fängelse”

Även Arbogakvinnan bör dömas till livstid, enligt åklagaren.

Och enligt de flesta experterna kommer 42-åringen att dömas till livstid.

Straffet för ex-pojkvännen är enligt experterna mer svårbedömt eftersom hans ålder inte gick att fastställa av Rättsmedicinalverket.

Advokat vill se tidsbestämt straff

Arbogakvinnans försvarsadvokat, Amanda Hikes, anser att kvinnan ska få ett tidsbestämt straff.

– Hon är tidigare ostraffad. Det är således inte något återfall i brottslighet. Under de senaste åren har hon levt under stark press. Förra sommarens psykiska press, anmälningar, utpressning, uthängd i media, fick kris med sin medarbetare, säger hon.

Domen dröjer

Maxstraffet för mord är livstid men kan bara utdelas till personer som fyllt 21 vid brottstillfället. Rättsmedicinalverkets resultat visade att ex-pojkvännen troligtvis är över 18 år men ålderstesterna har inte kunnat visa om han är över eller under 21 år.

LÄS MER: Rättsexperten: ”Om man är osäker dömer man till den åtalades fördel”

Domen beräknas falla om omkring två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet