Arbogakvinnan och hennes expojkvän kommer attdömas till fängelse tror kriminologen Leif GW Persson. Foto: TT

Arbogakvinnan kan dömas till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinna och hennes ex-pojkvän kan dömas till fängelse för sommarstugemordet i Arboga. Ingen av dem lider av en allvarlig psykisk störning enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

– Det betyder att de kommer dömas till livstids fängelse, något annat alternativ finns inte, säger kriminologen Leif GW Persson.

Den 28 juni meddelade Västmanlands tingsrätt att de anser att den 42-åriga kvinnan är skyldig till bland annat mord och försök till mord och anstiftan till mord. Även hennes ex-pojkvän anses skyldig till mordet. Tingsrätten begärde en större rättspsykiatrisk undersökning för att kunna avgöra om de skulle dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

LÄS MER: Experter: Fängelse troligaste straffet

På tisdagen blev den rättspsykiatriska under klar. Varken 42-åringen eller hennes ex-pojkvän anses ha lidit av en allvarlig psykisk störning när de begick de åtalade gärningarna.

– Vår bedömning är att det saknas skäl att överlämna dem till rättspsykiatrisk vård, säger Olof Svensson, enhetschef på Rättsmedicinalverket i Göteborg.

Att hon inte har en allvarlig störning, betyder det att hon är frisk?

– Jag kan inte kommentera ifall hon har en störning, det är sekretessbelagda uppgifter. Jag kan inte säga mer än att ingen av dem lider av någon allvarlig störning.

– Men för att sätta det i ett sammanhang: att inte ha någon allvarlig psykisk störning betyder inte att man i lagens mening är helt frisk. Ungefär 95 procent av alla de som undersöks hos oss har någon form av störning, men bara omkring hälften bedöms ha en allvarlig psykisk störning, säger Olof Svensson på Rättsmedicinalverket.

Advokaten inte förvånad

Ex-pojkvännens advokat säger att utfallet var väntat.

– Jag har inte haft uppfattningen att han lider av en allvarlig psykisk störning, säger advokat Lars Jähresten.

Eftersom ex-pojkvännen har erkänt gärningarna kommer han att dömas till ett fängelsestraff – det återstår att se hur långt det blir.

– Det beror lite på hans ålder och tingsrättens bedömning. Själv säger han att han var 20 år.

LÄS MER: Expojkvännens ålder gick inte att fastställa – kan slippa livstid

Lars Jähresten är försiktig med kommentarer vad gäller 42-åringens rättpsykiatriska undersökning.

– Man kunde tänka sig att hon led av en allvarlig psykisk störning, men det finns störningar som inte medför ett fängelseförbud, säger han.

SVT Nyheter Västmanland har sökt 42-åringens advokat Amanda Hikes för en kommentar, men hon har inte gått att nå.

LÄS MER: Det här är Arbogafallet

Den 7 augusti återupptas rättegången. Då ska åklagarna plädera i påföljdsfrågan.

– Vi kommenterar inte det som händer under rättegången förrän den är helt avslutad, skriver åklagare Jessica Wenna i ett mejl till SVT Nyheter Västmanland.

Leif GW Persson: ”Det blir livstids fängelse”

– Det innebär att de kommer dömas till livstids fängelse, något annat alternativ finns inte, säger kriminologen och professorn Leif GW Persson om utfallet.

Han tycker det är bra att beslutet kommit.

– Det var ju utmärkt att vi fått ett besked nu, då kommer väl det här fallet avslutas ganska snabbt nu, säger han.

Därför publicerar vi inte namn och bild

SVT Nyheter publicerar i nuläget inte namn eller bild på den 42-åriga kvinnan och hennes expojkvän som av Västmanlands tingsrätt befunnits skyldiga till två mord och ett mordförsök i Arboga. Det finns ännu inte någon fällande dom, och i det här fallet finns det dessutom nära anhöriga som drabbats av brotten.

Anders Kauranen, ansvarig utgivare SVT Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.