Den 42-åriga Eskilstunakvinnan anses skyldig till bland annat mord och mordförsök. Foto: TT

Experter: Fängelse troligaste straffet för Arbogamord

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnan kommer sannolikt att dömas till ett långt fängelsestraff. Det är den mest troliga utgången i Arbogafallet enligt flera experter som TT talat med, inför att de rättspsykiatriska utredningarna lämnas till tingsrätten de närmaste dagarna.

Domen har inte fallit. Men tingsrätten anser att den 42-åringa kvinnan och hennes ex-pojkvän är skyldiga till mordet på kvinnans far och mordförsök på modern i en sommarstuga utanför Arboga.

42-åringen anses också skyldig till ett flertal andra grova brott, bland annat anstiftan till mord på sin tidigare make. Det framgår av underlaget till beslutet om att de båda skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Arbogafallet

Långt straff

I dagarna väntas resultatet av RPU:n vara klart. Det som återstår är vilken påföljd som åklagaren kommer att yrka på.

– Jag tror inte att sannolikheten att hon döms till rättspsykiatrisk vård är särskilt stor, säger Mikael Rying, kriminolog på Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen.

Straffet kan mildras

Troligt är att domen blir ett långt fängelsestraff, enligt de experter TT har talat med. När det gäller pojkvännen kan straffet mildras av hans ålder vid gärningstillfället. Alternativet till fängelse skulle vara rättspsykiatrisk vård med så kallad särskild utskrivningsprövning.

Men kraven för att dömas till rättspsykiatrisk vård är höga.

– Det är inte ovanligt att man är lite eller mycket psykiskt störd om man begår gärningar som mord. Men kraven har skärpts och det är inte så lätt att bli bedömd som allvarligt psykiskt störd, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert.

Få döms till vård

För att någon ska bli bedömd som allvarligt psykiskt störd i juridisk mening ska många parametrar uppfyllas. Personen i fråga ska också bedömas ha ett fortsatt behov av rättspsykiatrisk vård och det ska finnas en risk för återfall.

– Både arten och graden av psykisk störning ska bedömas, säger Ulrika Borg, erfaren brottsmålsadvokat.

Enligt Mikael Rying är det relativt få som döms till rättspsykiatrisk vård i Sverige i dag. Synen på påföljderna ändrades i slutet av 1970-talet.

– Ungefär 10–15 procent av alla som begår dödligt våld döms till rättspsykiatrisk vård. Det beror inte på att de som döms är psykiskt friskare än tidigare, men rättsväsende och politiker har ändrat synen på det här helt enkelt, säger Rying.

Ovanligt brott

Arbogamordet är ovanligt ur flera olika aspekter, enligt honom. Endast en tiondel av det dödliga våldet i Sverige begås av kvinnor och anstiftan till mord är ett ovanligt brott att dömas för. Under de senaste 25–30 åren finns endast en handfull fall, varav Knutbymordet är det mest kända.

– Anstiftan betyder att den som begår själva mordet inte skulle ha begått dådet om inte anstiftaren funnits, så egentligen är anstiftaren den mest skyldiga kan man säga. Om vi tar exemplet med Helge Fossmo och barnflickan – hon hade ju inte gjort det om inte han hade funnits, säger Mikael Rying.

Fakta: Anses skyldig till samtliga brott

I sitt underlag till beslut om att de åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning skriver Västmanlands tingsrätt att både den 42-åriga kvinnan och hennes ex-pojkvän anses skyldiga till brott.

Tingsrätten skriver i underlaget att ex-pojkvännen har gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

Kvinnan har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make den 7–8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

Hon anses också skyldig till ett fall av stämpling till grov misshandel, några fall av stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.

Huvudförhandlingen i målet återupptas den 7 augusti. Då väntas åklagaren lägga fram sina yrkanden till påföljder gällande de åtalade.

Domen beräknas falla omkring två veckor senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet