Foto: TT / arkiv

Johanna Möller anmäler uteblivna besök – kräver att behandlas mänskligt

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömda Johanna Möller anser nu att hon har särbehandlats negativt av kriminalvårdspersonalen på anstalten Ystad. Det efter återkommande beslut om isolering och uteblivna lufthålspermissioner. 

I en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) framkommer att Möller nekas att bjuda in sina vuxna barn till anhörigbesök. Hon skriver också att när hon får lämna anstalten är hon alltid tvungen att bära fot- och handfängsel.  

Hon ska enligt anmälan ha diskuterat detta med annan personal och de ska ha blivit förvånade över att hon inte beviljats lufthålspermissioner efter två år.

Arbogafallet

”Alltid trevlig och bemöter alla med respekt”

Johanna Möller har varit isolerad i 23 månader och hon menar att hennes isolering strider mot de mänskliga rättigheterna. Genom att nekas lufthålspermissioner har Möller ingen möjlighet att visa att hon kan sköta sig. Hon menar att hon alltid är trevlig och bemöter alla med respekt på anstalten. 

Enligt anmälan har hon fulla restriktioner på grund av att hon döms av personalen utifrån “medias smutskastning”, vilket hon menar är felaktigt. Det borde hon ha motbevisat efter tre år och tre månader, skriver hon. 

Hon avslutar sin anmälan med att skriva att det enda hon kräver är att behandlas som alla andra och på ett mänskligt sätt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet