Arkivbild. Foto: TT

Arbogafallet: Polisens utredning var bristfällig

Publicerad

Dödsfallsutredningen handlades bristfälligt och det skulle ha inletts en förundersökning 2015 när den försvunna maken hittades avliden i sjön Hjälmaren. Det konstaterar polisens tillsynsenhet som nu har granskat polisens åtgärder i det så kallade Arbogafallet.

Den 8 augusti 2015 anmäldes maken försvunnen och samma morgon hittades han avliden på grunt vatten några meter från den omskrivna sommarstugans brygga. Enligt den nya granskningen gör polisen några felsteg redan samma dag.

Bland annat gjordes det observationer av den polispatrull som först var på plats som gav dem ”en konstig magkänsla” som inte dokumenterades, förhör dröjde två veckor och kriminaltekniker engagerades inte.

Arbogafallet

I över sex månader följer sedan en dödsfallsutredning kring händelsen. En förundersökning inleddes dock aldrig trots att det genomförts ett relativt stort antal utredningsåtgärder under den tiden. Enligt tillsynsenheten talar de uppgifter som framkom i utredningen att en förundersökning borde ha inletts.

Nya rekommendationer

Nu vill tillsynsenheten att polisen ska genomföra flera åtgärder. Bland annat att det ska finnas en handbok med grundlig vägledning hur en dödsfallsutredning ska gå till.

I den vill granskarna att det ska finnas rekommendationer kring fall där det inte kan uteslutas att någon annan orsakat dödsfallet. Till exempel att en kriminaltekniker bör engageras då en person hittas avliden och att vattenprov bör tas i de fall en avliden person anträffas i vatten.

Granskningen visade i huvudsak att:

  • Den dödsfallsutredning som polisen bedrev handlades bristfälligt.
  • Uppgifterna i dödsfallsutredningen borde ha föranlett att en förundersökning inleddes.
  • Sekretesskyddade uppgifter från dödsfallsutredningen lämnades ut av polisanställda till utomstående.
  • En begäran om överprövning handlades inte i enlighet med inom polisen gällande riktlinjer.
  • Bristande personalresurser resulterade i att förundersökningen om mord respektive mordförsök inte kunde bemannas i enlighet med polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott samt att personal utan adekvat kompetens utförde potentiellt avgörande utredningsåtgärder.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet