Johanna Möller och Mohammad Rajabi har dömts för bland annat mord och mordförsök. Foto: TT

Det här är Arbogafallet

Uppdaterad
Publicerad

”Utan den 42-åriga kvinnan skulle brotten aldrig ha ägt rum”, sa åklagaren under rättegångens sista dagar.

Arbogafallet är ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall. I nästan ett år arbetade polisen febrilt med en omfattande mordutredning, bland annat med spaning och hemlig avlyssning av Johanna Möller och Mohammad Rajabis vardag.

I augusti 2017 dömdes Johanna Möller till livstids fängelse. Hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi dömdes till 14 års fängelse. De båda har överklagat sina domar.

Huvudpersonerna

Arbogakvinnan från Eskilstuna, Johanna Möller, i medier även kallad 42-åringen. Hon har kommit att bli huvudpersonen i det så kallade sommarstugemordet.

Johanna Möller. Dom: Livstids fängelse. Foto: TT

Ex-pojkvännen, Mohammad Rajabi, Johanna Möllers dåvarande sambo. Hans ålder var av av centralt intresse för åklagarna. Domstolen har slagit fast att var 20 när brottet begicks.

Mohammad Rajabi. Dom: 14 års fängelse. Foto: TT

Pappan, 68 år, knivhöggs ihjäl i sommarstugan.

Mamman, 63-åringen, som överlevde attacken i sommarstugan.

Ex-maken, 41-åringen, som hittades död i en sjö i utanför Arboga 2015.

Ytterligare tre personer var misstänkta för inblandning i makens död.

Mordet i sommarstugan

Sommarstugan i Granliden. Foto: SVT

Johanna Möllers föräldrar attackerades i hemmet natten till den 3 augusti 2016 i en sommarstuga utanför Arboga.

Hennes pappa, 68 år, hittades mördad. Hans fru och Johannas Möllers mamma, 63 år, hittades svårt knivskadad i samma hus. Till en början riktades misstankarna mot frun. Efter förhör avfördes hon från utredningen och betraktades enbart som brottsoffer.

Misstankarna riktades istället mot parets dotter, då 42-åriga Johanna Möller. Hon misstänktes för bland annat mord och mordförsök. Även hennes dåvarande sambo, Mohammad Rajabi, drogs in i utredningen. Till slut erkände han att det var han som utförde knivdådet mot paret. Detta på uppdrag av sin flickvän Johanna Möller, uppgav han i förhör.

Gripandet

Foto: Polisen / TT

Det då närstående paret greps på Arlanda i mitten på augusti 2016. Johanna Möller skulle lämna Sverige för en längre period i Thailand. Polisen stoppade bilen på väg till Arlanda.

De båda nekade till samtliga mordanklagelser och paret släpptes tre dagar senare i brist på bevis. Men polisen fortsatte kartläggningen av deras vardag, bland annat genom att mikrofonbugga Möllers bil.

Polisen gör ett fynd i en beslagtagen bil av modellen Volkswagen Touran, som kopplas till Möller. Det visar sig bli ett av polisens nyckelspår i utredningen.

Johanna Möller och Mohammad Rajabi greps igen den 30 augusti på ett hotellrum i Trondheim i Norge. Hotellrummet hade buggats av polisen. Paret häktades senare på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök, vilket är den starkaste misstankegraden.

Makens död 2015 – och gravöppningen

15 november 2015. Polisens tekniker vid gravöppningen vid Gustavsbergs kyrkogård utanför Stockholm. Foto: TT

Mitt under den pågående mordutredningen om sommarstugemordet fortskrider en annan mordutredning: Dödsfallet av kvinnans tidigare make. 2015 hittades han död i en sjö utanför Arboga. En händelse som först betraktades som en drunkningsolycka, men som senare resulterade i en ny mordutredning.

Åklagare begärde att få öppna makens grav för en obduktionsundersökning.

Johanna Möller hade tecknat en livförsäkring på maken på 2,5 miljoner kronor. Pengar som hon begärde ut fyra dagar efter makens död.

Åklagarens teori är att Johanna Möller dränkt sin 41-årige make i en låda och sedan försökt få det att se ut som en olycka. Motivet ska ha varit pengar och svartsjuka.

Det är Möller själv som ringde det första larmsamtalet. Samtalet spelades upp under rättegången.

Erkännandet: ”Hon bad mig göra det”

Ex-pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt att han utförde dådet i sommarstugan – på uppdrag av Johanna Möller. I en ljudupptagning från rättegången berättar han om mordkvällen.

”Hon tjatade sönder mitt huvud, jag orkade inte med hennes tjat längre”, sa han i rätten.

Under rättegångens tionde dag bröt han ihop och bad om förlåtelse.

Bevisningen och rättegången  

Skiss från rättssalen föreställande den 42-åriga kvinnan och försvarsadvokaten. Foto: SVT

Johanna Möller, som under rättegången pressats hårt av åklagarna, har hela tiden nekat till samtliga anklagelser. Hon har uppgett flera olika versioner om makens död. Uppgifter som visat sig vara motstridiga.

Åklagarna har bland annat fokuserat på hennes ekonomiska situation. Pengar ska ha varit ett av motiven.

Flera av Johanna Möllers barn har hörts och vittnat i rätten. Ett av videoförhören, med hennes 13-årige son, spelades upp i rätten.

Möllers mamma, som alltså överlevde mordförsöket i sommarstugan, hördes i rättegångens fjärde dag. Hon vittnade om mordkvällen och vägrade då möta sin dotter öga mot öga i rätten.

”Jag älskar min dotter, men jag kommer aldrig, aldrig att förlåta henne för vad hon har gjort. Jag har förlorat min familj”, sa hon.

Åklagaren Jessica Wenna menar att Johanna Möller som haft motiven och hon som bestämt brottsplanen. Motivet ska ha varit pengar och svartsjuka.

Försvarsadvokaterna menar att det helt saknas bevis.

Flera av polisens hemliga avlyssningar från kvinnans buggade bil efter sommarstugemordet har spelats upp i rätten.

Såväl den döde makens efterlevande och de drabbade i hennes familj kräver höga skadestånd. Bland annat med hänvisning till den stora uppmärksamhet som fallet väckt i medier.

Tingsrätten: De är skyldiga

En rättspsykiatrisk undersökning, som genomfördes på de båda, visade att ingen av lider av någon psykiskt sjukdom. Den 21 kom domen i Västmanlands tingsrätt.

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för:

  • Mord och försök till mord den 3 augusti 2016
  • Anstiftan till mord den 7-8 augusti 2015
  • Några fall av stämpling till mord
  • Försök till grovt bedrägeri, medels brukande av urkundsförfalskning
  • Grovt bedrägeri
  • Urkundsförfalskning
  • Givande av muta
  • Hot mot tjänsteman

Ex-pojkvännen Mohammad Rajabi dömdes 14 års fängelse för:

  • Mord och försök till mord den 3 augusti 2016

Därför publicerar vi namn

Sedan 21 augusti, då domen föll, publicerar SVT Nyheter namn och bild på Johanna Möller och Mohammad Rajabi, som tidigare benämndes 42-åringen och ex-pojkvännen.

Här förklarar SVT Västmanlands ansvarige utgivare berättar varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.