Ex-pojkvännen: ”Jag hugger mot mannen – då vaknar kvinnan”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hördes ex-pojkvännen som har erkänt mordet och mordförsöket på ett äldre par i en sommarstuga utanför Arboga. Han berättar att parets 42-åriga dotter, hans dåvarande flickvän, sagt att hon hatade sina föräldrar och att hon bad honom döda dem.

När rättegången inleddes ville den mordmisstänkte ex-pojkvännen först berätta själv innan han får frågor. Han berättade om hur han kom till Sverige och flyktingboendet där han först träffade den 42-åriga kvinnan, som nu är misstänkt för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma, och som han inledde ett förhållande med.

En kväll efter julen mådde mannen dåligt och efter en tids sjukdom blev han erbjuden att bo hemma hos 42-åringen. Han flyttade hem till henne och samma kväll hade de sex med varandra. Efter en vecka ville han flytta tillbaka till boendet, men det motsatte sig 42-åringen. Hon sade även att om han skulle flytta så skulle han hamna på ett boende för vuxna.

LÄS MER: Hela vår direktrapportering från Arbogarättegången

Han berättar att anhöriga till kvinnan upptäckte att de hade en sexuell relation.

-De bad mig lämna hennes hem. Men hon blev arg på dem och sa att ingen har rätt att lägga sig i hennes liv, säger mannen.

”Hon bad mig göra det”

Både 42-åringen och hennes mamma fanns på plats i rättssalen och lyssnade uppmärksamt.

Enligt ex-pojkvännen berättade 42-åringen att hennes föräldrar inte var några bra människor.

LÄS MER: Sommarstugemordet – detta har hänt

– Jag frågade varför hon berättade det för mig och då sa hon att hon hatade dem. Jag sa att hon inte verkade må bra och sa att hon skulle kontakta läkare. Då sa hon att hon redan bestämt sig för vad hon skulle göra. Hon bad mig utföra den här handlingen. Jag sa: ”Ursäkta, men förväxlar du mig med en mördare eller?”, säger ex-pojkvännen.

Gick helt lugn in i huset

Den tredje augusti satte de sig i hennes bil och åkte mot Katrineholm. Ex-pojkvännen uppger att han var narkotikapåverkad vid tillfället. På motorvägen mellan Eskilstuna och Arboga ska han igen ha fått frågan om han kunde döda 42-åringens föräldrar. Sedan ska kvinnan ha kört till sommarstugan.

– Jag gick helt lugn in i huset. Dörren var öppen. Jag gick uppför trappan. Stannade en halvtimme utanför sovrumsdörren. Jag ville återvända, men jag vet inte varför jag plötsligt gick in i rummet, och började hugga med kniven. Jag hugger bara mot mannen. Då vaknar kvinnan. Hon vänder sig mot mig och då gav jag henne några knivhugg, säger ex-pojkvännen.

Slängde kniven i sjön

Han berättar att han kom blodig tillbaka till bilen, och sa ”Titta själv så vet du vad som har hänt”. De ska sedan ha kört därifrån – ex-pojkvännen uppger att han slängde kniven i sjön i Eskilstuna.

LÄS MER: Nya dykningar i Eskilstunaån

När mamman till den 42-åriga kvinna som misstänks för mord och mordförsök i går hördes i rätten konfronterade hon sin dotters ex-pojkvän. Han har i polisförhör erkänt att han högg familjefadern till döds med en kniv och med runt 20 knivhugg försökte döda även mamman.

Kräver ursäkt

Den pensionerade kvinnans hållning var fast. Hon krävde en ursäkt och sade att hon hoppas att hon kan förlåta ex-pojkvännen:

-Men då vill jag att du berättar hela sanningen och inte förtiger något. För det har du inte gjort ännu, tillade hon sedan.

LÄS MER: Arbogakvinnans ex-pojkvän bröt i ihop i rätten – bad om förlåtelse

Efter att 42-åringen och ex-pojkvännen hade gripits misstänkta för mord och mordförsök nekade ex-pojkvännen inledningsvis.

– I ungefär två månader höll jag fast vid min första berättelse. Polisen pressade mig mycket. Jag vet inte varför jag först skyddade 42-åringen, säger han.

42-åringen har nekat till all inblandning i mordet och mordförsöket. Hennes advokat framhöll i går att det inte finns någon teknisk bevisning som binder henne till brotten. Ex-pojkvännen vittnesmål kan bli avgörande för hur tingsrätten ser på 42-åringens inblandning i dåden.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet