Foto: SVT

Advokaten: Inget binder kvinnan vid brottet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingenting som binder den 42-åriga kvinnan till mordet och mordförsöket på föräldrarna i sommarstugan i Arboga. Det säger kvinnans advokat när rättegången om de så kallade ”sommarstugemorden” nu går in på sin elfte dag.

Den mordåtalade kvinnans advokat Amanda Hikes argumenterar för att den 42-åriga kvinnan inte varit inblandad i mordet och mordförsöket på föräldrarna i augusti i fjol.

– Ingen teknisk bevisning binder kvinnan vid platsen eller brottet i övrigt, säger Amanda Hikes.

Arbogafallet

LÄS MER: Hela SVT:s direktrapportering från rättegången

Hon hänvisar bland annat till samtal som pojkvännen haft med sina vänner och som hon menar visar att han inte var styrd av den 42-åriga kvinnan att utföra brotten. Av avlyssningarna framgår att kvinnan inte utnyttjat pojkvännen utan snarare att det är han som utnyttjat henne, anser advokaten. Bland annat talar han i samtalen nedlåtande om kvinnan och säger att han vill ha ett bra liv, men inte är intresserad av att ha ett vanligt arbete.

”Obeskrivligt trauma”

Dagens förhandling inleddes med att målsägarbiträdet Susanna Cleve, som företräder den mordåtalade 42-åriga kvinnans mamma och syster, redogjorde för sina klienters skadeståndskrav. Cleve sade att deras liv fullkomligt raserats sedan mordet och mordförsöket i augusti i fjol.

– De har genomgått ett obeskrivligt trauma, säger Susanna Cleve.

LÄS MER: Arbogafallet – detta har hänt

Modern är ännu inte återställd efter de omfattande fysiska skadorna som hon fick vid överfallet, säger Cleve. Enligt läkare kommer hon sannolikt aldrig att bli det. Bland annat har hon en ansiktsförlamning som gör det svårt att äta och ibland även att tala.

Lever under beskydd

Sedan händelsen i augusti lever de nu under polisbeskydd, under mycket strikta säkerhetsrutiner och med omfattande skyddsinsatser från polisen. Dessutom har de anhöriga under denna tid jagats av medier, vilket varit en oerhört svår påfrestning, säger Cleve.

Systern och mamman yrkar på ett skadestånd på 100 000 kronor. Det är över schablonbeloppet på 50 000, men målsägarbiträdet tycker att det med hänsyn till vad de varit med om är rimligt.

– Det handlar om ett livslångt lidande, säger Susanna Cleve.

LÄS MER: Hör polisens hemliga avlyssning efter mordet

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, är åtalad för mord och mordförsök. Han har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Kvinnan är åtalad för mord och stämpling till mord, och därtill flera rubriceringar, men nekar till allt.

Under eftermiddagen ska mamman som utsattes för mordförsöket höras i rätten.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet