Expojkvännen är misstänkt för att ha försökt döda 42-åringens mamma. Idag bröt han ihop när de båda möttes de i rätten. Foto: TT

Arbogakvinnans ex-pojkvän bröt ihop i rätten – bad om förlåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångens tionde dag om Arbogafallet blev både dramatisk och känslosam. När den 42-åriga kvinnans mamma beskrev hålen på sin kropp och att hon stoppat in ett finger för att stoppa blodflödet brast det för ex-pojkvännen.

Ex-pojkvännen är misstänkt för mordförsök på mamman. Under torsdagen möttes de båda i rätten i samband med att mamman skulle vittna om mordkvällen i augusti 2016.

Hans försvarsadvokat Lars Jähresten avbröt förhöret:

– Min klient orkar inte, han vill sitta i ett annat rum.

När häktesvakterna förde ut den gråtande ex-pojkvännen ropade mamman ut över rättssalen:

– Han kan titta på mig och säga förlåt.

LÄS MER: Detta har hänt i Arbogafallet

Via sin tolk bad han om förlåtelse. Mamman sa att hon skulle förlåta honom om han berättade sanningen under det kommande förhöret.

”Trodde han blivit tokig”

Tidigare under dagen hade mamman beskrivit hur hon vaknade av en knuff. Hon trodde att det var maken som puttade till henne eftersom hon snarkade.

– Sen ser jag någon som sitter gränsle över min man, och det känns som att någon är på mig hela tiden. Jag håller upp armarna för huvudet och tänker att han först hade blivit tokig. Sen tror jag att jag tuppade av, sa mamman.

LÄS MER: Advokaten: Inget binder kvinnan vid brottet

I detalj beskrev hon vilka skador hon fått.

– Jag hade ett hål i hjärttrakten, där stoppade jag in i fingret. Jag kände att det var stora hål i ansiktet och att tungan var trasig. Det rann blod över armarna och på hela mig.

Blev misstänkt för mordet

När ambulansen väl kom – 45 minuter efter det att hon larmat – gick hon ut till den själv.

– Jag tänkte inte ens på att jag var naken.

På vägen till sjukhuset är ambulansen nära att krocka med vildsvin, minns hon.

När hon vaknade upp fick hon veta att hon var misstänkt för mordet på sin man.

– Det var fruktansvärt. Polisen vaktade mig som om jag var den värsta boven i hela universum.

Tvingades bo på hemlig ort

Misstankarna avskrevs ganska snabbt och kvinnan trodde att hon skulle få komma hem. Då fick hon veta av polisen att det fanns en hotbild mot henne och mot hennes äldsta dotter. Hotet skulle komma från 42-åringen och hennes nätverk.

Först flyttades de runt till olika bostäder i Sverige men polisen bedömde att skyddet inte var fullgott. De fick istället tillbringa månader i en europeisk huvudstad. Den äldsta dottern har hela tiden varit hennes stöd, vilket hon också vittnade om.

– Sedan den här händelsen har det varit jag som varit ”projektledaren” fram till nu. Det har varit en obeskrivlig tid, tufft, jag har fixat allt.  Att få reda på att vi inte kunde bo hemma, barnen hade ju precis börjat skolan, sa systern.

Bröt ihop totalt

När hon skulle berätta om hur det gick till när hon fick dödsbudet bröt systern ihop fullständigt.

– Polisen sa att det hade hänt något fruktansvärt, att min far inte längre finns. Jag frågade direkt hur det var med min mamma och han sa att hon låg på intensiven. Jag sa att jag måste åka dit direkt men då sa polisen att det inte gick, att min mamma var anhållen för mord.

Systern berättade om panikkänslorna hon fick.

– Jag fick en konstig reaktion, efteråt har jag fått höra att det kallas ”sorg-gråt”, det var ett konstigt ljud. Men jag var helt chockad, totalt chockad.

Fick föras ut ur rättssalen

Den mordmisstänkta ex-pojkvännen reagerade kraftfullt på systerns berättelse.

– Min klient är helt borta, sa försvarsadvokat Lars Jähresten.

Tolken sa att ex-pojkvännen varken blinkade med ögon eller hörde vad hon sa. Han satt helt hopsjunken över bordet och fick ledas bort av häktesvakterna till ett av tingsrättens medhörningsrum. Hans blick kan närmast beskrivas som glasartad.

LÄS MER: Hela SVT:s direktrapportering från rättegången

På åklagarnas frågor om vad motivet skulle vara svarade både mamman och systern: Pengar.

42-åringens advokat Amanda Hikes menade att det inte finns några tekniska bevis mot 42-åringen. Hennes pappa var hennes stora stöd i livet och hon hade ingen anledning att ha ihjäl honom.

Styrde och manipulerade

Systern sa då:

– Det var ex-pojkvännen som gjorde det men det var min systern som styrde honom. Han var hennes verktyg, hon manipulerade honom.

Systern beskrev 42-åringen som känslokall, en person helt utan känslor.

På fredag fortsätter rättegången och då inleds förhören med ex-pojkvännen.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.