När kvinnan hördes rätten på tisdagen försökte åklagaren visa en bild av kvinnans trassliga ekonomi. Samtidigt framkom uppgifter om ett bankkonto som åklagarna inte kände till. Foto: TT

42-åringen hördes i rätten för första gången – pressades hårt om ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

I dag talade den åtalade 42-åriga kvinnan i rätten för första gången. Och det för att svara på många frågor kring hennes höga utgifter och inkomster hon inte kan redogöra för. Själv känner hon inte igen bilden av en trasslig ekonomi som åklagarna för fram.

– Jag är ingen slösa, jag är väldigt ekonomisk, säger hon i rätten.  

Samtidigt visar hennes kontoutdrag på mängder av fordringar från inkassoföretag.  

Under rättegångens andra dag i Arbogafallet fick huvudpersonen – den åtalade 42-åringen – berätta sin version och svara på åklagarnas frågor. Förmiddagen ägnades först åt förhör med den misstänkt mördade makens anhöriga som gav en bild av en man som var rädd för sin fru. Därefter blev det dags för 42-åringen att börja berätta.

LÄS MER: Arbogafallets oväntade turer – detta har hänt

Arbogafallet

I måndags koncentrerade sig kammaråklagare Johan Fahlander på att teckna en bild av det ekonomiska motivet till mordet genom att visa på kvinnans ekonomi som trasslig med höga utgifter och mindre summor pengar som sätts in oregelbundet, för att sedan göras av med i snabb takt.

Pressades om dyra inköp

Hoppet stod till den livförsäkring åklagarna misstänker att kvinnan tecknat utan mannens vetskap. När det blev dags för förhör ville åklagaren att 42-åringen skulle förklara bland annat stora insättningar från olika konton, resor och dyra inköp. Själv hävdar hon att hon är väldigt ekonomisk. 

– Jag slösar inte med pengar, jag investerar och försöker göra bra affärer för att försörja mina barn. Jag försörjer väldigt många människor, säger kvinnan.  

Åklagaren pressade på om olika utgifter och kvinnan beskrev hur hon renoverat ett helt hus som hon köpte med den döda maken och därför tagit lån. 

Åklagaren kände inte till bankkonto

– Man renoverar inte ett helt hus på en socialtjänstlön, säger kvinnan och berättar att paret bland annat installerat ett spabad och köpt ett nytt kök.  

Samtidigt kan hon inte redogöra för många av de lån och de pengar som sätts in på hennes konto. 

– Jag vet inte vad jag gör för de där pengarna – jag har ingen aning, blir ofta svaret från kvinnan.

LÄS MER: Advokaten om ekonomin: ”Hon betalade det mesta”

När åklagarna visar på sms-lån och inbetalningar till inkassoföretag nämner kvinnan plötsligt till åklagarnas tydliga förvåning ett konto i Handelsbanken där hennes pappa satt in en miljon kronor till henne. Kontot förbryllar åklagaren som metodiskt har försökt visa på kontoutdrag med oförklarliga poster.  

– Jag trodde polisen gått igenom alla dina konton?, undrar han frågande medan de två utredarna på plats i rättssalen tittar på varandra. 

42-åringen: Har svårt att betala räknignar

Åklagaren ber 42-åringen att redovisa detta konto till nästa rättegångsdag och återkommer flera gånger till det under resterande förhör. Om kontot existerar och inte förekommer i förundersökningen kan det riskera att försvaga den bild av kvinnans dåliga ekonomi, åklagaren försökt förklara som motivbild till mordet på maken. 

Åklagare Johan Fahlander och Jessica Wenna förhörde anhöriga till den döde mannen, innan 42-åriga kvinnan hördes. Foto: SVT

Samtidigt kommer motsägelsefulla uppgifter från kvinnan själv när hon ställs mot de många inkassofordringar som betalats in från hennes konto.  

– Jag har svårt att ta mig för att betala räkningar, jag klarar inte av det, säger hon och tillägger att hennes föräldrar har fullmakt till kontot för att kunna hjälpa henne betala.

Pappa köpte bostad åt 42-åringen

Och hjälpt betala för sin dotter har föräldrarna gjort. Särskilt pekar 42-åringen ut sin pappa som den som hjälpt henne, både med att köpa lägenhet och ge henne stora summor pengar. Den far som hon nu står åtalad för att ha mördat.  

– Jag funderade på att börja prostituera mig för att kunna försörja mina barn. När pappa fick reda på det ville han istället hjälpa mig. Han var generös, precis som jag är, förklarar kvinnan. 

Hävdar att barnen stal pengar

Samtidigt förklarar kvinnan också en hel del utgifter med att hennes egna barn stulit stora summor pengar från hennes konto. För att i nästa stund medge att hon också gjort egna insättningar på barnens konto.

LISTA: Rättegången – dag för dag

På torsdag fortsätter rättegången och förhören med kvinnan som då ska fortsätta berätta om sin relation med maken och hennes version om hur det gick till när han drunknade i augusti 2015. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet