41-åriga kvinnans ex-make drunknade i Hjälmaren i augusti förra året. Foto: Helena Zachariasson

Beslut från tingsrätten: Graven öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Johan Fahlander får som han vill. Gravöppning av den 41-åriga kvinnans ex-make kommer att ske.

Tingsrätten går på åklagarens linje och beslutar att öppna den 41-åriga kvinnans ex-makes grav. Åklagaren Johan Fahlander skrev i sitt yrkande att ”undersökningen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen”.

– Vi har varit i kontakt med rättsläkare som har gjort bedömningen att man kan få fram mer information från kroppen än vad vi har i dag, säger Jessica Wenna, en av de två åklagare som leder utredningen av såväl drunkningen som mordet i sommarstugan, till TT.

41-åringens exmake drunknande under mystiska omständigheter i augusti förra året. Mannen var simkunnig, van vid vatten och fullt friskt när han hittades död på grunt vatten. Den 41-åriga kvinnan misstänks dessutom för mord på sin pappa och försök på mord på sin mamma den 3 augusti i ett sommarstugeområde utanför Arboga.

Läs mer: Åklagare vill öppna ex-makens grav

”Möjlighet till ytterligare provtagningar”

Att obducera den döde mannen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen, anser domare Hans-Åke Nygren vid tingsrätten i Västmanland.

SVT Nyheter Västmanland har sökt åklagare Johan Fahlander som uppges vara upptagen i förhandling under dagen men säger i ett pressmeddelande:

– Förhoppningen är att med denna åtgärd se om det finns möjlighet till ytterligare provtagningar, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

Beslutet får inte överklagas.

Läs mer: Sommarstugemordet – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet