Foto: SVT/TT

Udda turer i Arbogafallet om livförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkta Arbogakvinnans kontakter med ett försäkringsbolag för att få ut pengar efter makens död väckte direkt misstankar. I senare samtal med bolaget ska hon ha uttryckt ilska över maken.

Först ut att vittna på huvudförhandlingens femte dag är en analytiker från försäkringsbolaget If där åklagarna hävdar att den mordmisstänkta 42-åringen tecknade en livförsäkring i sin makes namn innan hon mördade honom.

LÄS MER: Hela vår liverapportering från rättegången

Arbogafallet

Bara fyra dagar efter dödsfallet begärde kvinnan ut pengarna, vilket fick bolaget att misstänka att allt inte stod rätt till.

Misstänkt från början

Analytikern blir avlöst av en utredningsinspektör från samma försäkringsbolag. Han säger att man också reagerade på att försäkringen var på ett så högt belopp – två miljoner – och på att 42-åringen och maken inte längre bodde ihop.

LÄS MER: Arbogafallet – detta har hänt

Ett normalt belopp på den här typen av försäkring brukar ligga på en miljon, enligt utredaren. Kvinnan ska också ha försökt – men misslyckats – teckna en försäkring på sex miljoner hos ett annat bolag.

Anklagelser mot död

Att det inte var maken själv som tecknade försäkringen hos If ska bevisas av att livförsäkringen tecknades från ett fast IP-nummer i Eskilstuna där 42-åringen bodde. Maken befann sig då på jobb i Stockholm, vilket hans arbetsgivare vittnat om.

Sedan If stoppat utbetalningarna från livförsäkringen till 42-åringen låg hon på för att få ut pengarna. Enligt utredaren uppträdde hon irrationellt och visade även stor ilska gentemot den döde maken och anklagade honom för olika saker.

LÄS MER: Rättegången i Arbogafallet – dag för dag

If vände sig då – för andra gången – till polisen för att anmäla att man misstänkte att ett brott kunde ha begåtts.

Åtalspunkterna som 42-åringen misstänks för

Mord och försök till mord: Den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän åtalas för mord på kvinnans pappa och mordförsök på mamman, genom knivhugg. I andra hand åtalas 42-åringen för anstiftan eller medhjälp till mord. Brottet skedde den 3 augusti 2016.

Mord: Den 42-åriga kvinnan åtalas för mord på sin make, genom dränkning. Kvinnan har, enligt åtalet, berövat maken livet ensam eller tillsammans med någon eller några andra. Brottet har skett den 7–8 augusti 2015.

Stämpling till mord, alternativt grov misshandel: Den 42-åriga kvinnan har försökt att anstifta en person att grovt misshandla eller döda maken. Hon ska också vid flera tillfällen ha försökt anstifta två andra personer, varav en är pojkvännen, att döda maken. Brotten ska ha skett under 2014 och 2015.

Försök till grovt bedrägeri genom brukande av falsk urkund: Kvinnan har i januari 2015 framställt en falsk livförsäkring för sin make genom att obehörigen ansöka om en försäkring om två miljoner kronor, enligt åtalet. Några dagar efter makens död har hon försökt förmå försäkringsbolaget att betala ut pengarna till henne.

Grovt bedrägeri: Kvinnan åtalas för att ha vilselett ett annat försäkringsbolag att betala ut 267 000 kronor i ersättning till henne efter makens död. Brottet har skett efter makens död, under augusti och september 2015.

Urkundsförfalskning: Kvinnan har förfalskat namnteckningar i en bouppteckning efter sin döde make. Det ska ha skett under hösten 2015.

Givande av muta: Kvinnan åtalas för att under tiden som häktad vid två tillfällen ha erbjudit en kriminalvårdare 5 000 kronor om denne tog emot ett brev och postade det utan granskning.

Hot mot tjänsteman: Kvinnan har i polisförhör hotat två förhörsledare med våld, enligt åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet