Här, nedanför bryggan, hittades den 41-årige mannen drunknad. Foto: Ann-Sofie Sannemalm

42-åriga kvinnan har gett flera förklaringar till makens död

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnan i Arbogafallet uppgav flera dödsorsaker till makens död. En är att han skulle ha dött av förstorat hjärta. Den andra är att han skulle ha ramlat ner från en byggställning. Men ingen av dem var sanna.

Istället mördades han och hittades död på Hjälmarens botten i augusti 2015, enligt åklagarna.

I dag, på den tredje rättegångsdagen, ska den 42-åriga kvinnan själv få berätta sin version om vad som hände.

Arbogafallet

I förhör efter förhör utmålar 42-åringen sin make som missbrukare. Polisens förhörsledare kontrar med att säga ”det var han inte alls”, något som både vittnesförhör och obduktionsprotokoll styrker. Det framgår av uppgifter förundersökningen.

Anade oråd

På frågan om varför hon lämnat två olika versioner till hur maken dog är ett av svaren att föräldrarna inte skulle ha tyckt om att hon var i stugan med maken.

Makens anhöriga anade oråd direkt när de fick beskedet att den 41-årige mannen hittats drunknad. I ett mejl till polisens utredare skrev de bland annat:

”Det är en förälders rättighet att få reda på hela sanningen om deras sons oväntade död! Det finns så många oklarheter i denna tragedi som måste bli lösta innan hans familj kan sörja färdigt en älskad son och bror”.

Och det är just frånvaron av kiselalger, som normalt finns i Hjälmaren, som åklagarna anser att mordplatsen är en annan än fyndplatsen. I mannens lungor hittades väldigt få kiselalger – hade han drunknat hade antalet varit betydligt större.

Mördade för pengar

Motivet till morden hon åtalats för ska vara av ekonomiska skäl, enligt åklagarna. Och mycket i 42-åringens liv kretsade om pengar. Hennes utgifter har varit större än hennes inkomster och i snitt ska hon ha gjort av med 68.000 kronor i månaden år 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet