På måndagen inleddes slutpläderingarna i de så kallade sommarstugemorden. Foto: TT

Åklagaren om makens död i Arbogafallet: ”Kan ha dränkts i barnens lilla pool”

Uppdaterad
Publicerad

Utan den 42-åriga kvinnan skulle brotten aldrig ha utförts. Det är hon som haft motiven och det är hon som bestämt brottsplanen. Det sa kammaråklagare Jessica Wenna vid dagens slutplädering om rättegången i Arbogafallet.

42-åringen ska dömas för mord på sin man – han kan omöjligt ha drunknat i Hjälmaren, enligt åklagaren. Men vad som hänt går inte att säga exakt.

– Hon har ensam, eller med andra, dränkt eller kvävt honom. Hans försvarsförmåga var sänkt på grund av berusning. Han kan även ha haft sänkt försvarsförmåga på grund av att han drogats eller blivit förgiftad, sa åklagaren Jessica Wenna.

Kan ha dränkts i barnpool

Enligt Wenna kan 41-åringen ha dränkts i kräftlådan som stod på bryggan eller i barnens lilla pool som kvinnan hällt brunnsvatten i.

– Eller så somnade han till i stolen vid bryggan, någon satte en plastpåse över hans huvud eller tryckte en kudde. Efter det har hans kropp kastats i vattnet, sa åklagaren.

LÄS MER: Sommarstugemordet – detta har hänt

Att 42-åringen inte ens letande efter sin man är en försvårande omständighet, enligt åklagaren. Istället ska 42-åringen ha gjort i ordning brottsplatsen.

Motivet: Pengar och svartsjuka

– Jag påstår att hon är nere vid bryggan och gör det, det är då grannen hör hur båten skjuts ut i vattnet, sa åklagare Wenna.

Motivet till dådet var pengar och svartsjuka. 42-åringen klarade inte av att hennes man var nyförälskad i en annan.

LÄS MER: Hemlig ljudfil på väg till Sverige – kan fälla 42-åringen

När det gäller mordet och mordförsöket i Granliden den 3 augusti förra året ska 42-åringen och hennes ex-pojkvän dömas för mord och mordförsök.

Kunde ha sagt nej

Ex-pojkvännen har erkänt. Han var 42-åringens verktyg men ska inte ses som ett viljelöst offer, enligt åklagaren.

– Hans erkännande vinner stöd av den tekniska bevisningen, av avlyssningen, ex-pojkvännens sko-spår i huset och vi har också hans dna under 68-åringens naglar.

Det hade lika gärna kunnat bli två offer – även 42-åringens mamma kunde ha dött av utblödning.

”42-åringen fick en kick”

Vid de avlyssnade telefonsamtalen menade åklagaren att 42-åringen inte visat någon som helst oro eller omsorg om mamman.

– Det som inte sägs är också viktig bevisning. Inte ett ord om hur mamman mår, inte ett ord om att hennes pappa är död. Istället är det ord som ”värsta kriminella” och att hon blivit ”släppt ur kurran”. 42-åringen är upprymd, hon har fått en kick över att hon lyckats igen, sa åklagaren.

Istället går samtalen ut på att ex-pojkvännen inte får säga något, han får inte erkänna, han skulle säga att de sovit på Granliden om polisen hittade hår.

Trott på pojkvännen – tills i förra veckan

Även här skulle motivet vara pengar och kvinnas ovilja mot föräldrarna.

När det gäller påföljdsdelen ville åklagaren avvakta en eventuell stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Läkarna har föreslagit det och jag delar deras åsikt, sa Jessica Wenna.

42-åringen har hela tiden nekat till brott och även bedyrat pojkvännens oskuld. Fram tills i torsdags då hon fick veta att ex-pojkvännen i hemlighet spelat in deras samtal. Ett samtal där kvinnan ska ha erkänt planeringen av mordet. Det bandade samtalet ska finnas hos en kamrat till ex-pojkvännen och inspelningen ska vara på väg till Sverige.

Fick ett utbrott

Då ska 42-åringen ha fått ett utbrott och målat ut ex-pojkvännen som en kallblodig mördare.

– Då blev hennes tidigare smörande begripligt, varför hon sagt att hon fortfarande ville gifta sig med honom och att hon älskade honom. Enligt min mening hoppades hon in i det sista att han skulle ta tillbaka sitt erkännande, sa Jessica Wenna.

I morgon tisdag fortsätter rättegången och då är det försvaret och de övriga advokaternas tur att plädera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter