Socialtjänsten i Västerås granskas

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera larm om missförhållanden och hot om miljonviten ska IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nu granska hela socialtjänsten i Västerås.

– Det handlar framförallt om hur man hanterar anmälningar som rör barn och unga. Men det handlar också om hur man gör utredningar, att man inte utreder skyndsamt och att man inte utreder det man har bestämt sig för att utreda, säger Ann-Charlotta Brandett, inspektör på IVO.

Flera tillsyner

Under flera år har IVO gjort tillsyner av Västerås stad och då framförallt gällande barn- och ungdomsärenden. Tillsynerna har gjorts efter att man uppmärksammat flera missförhållanden däribland ärenden som inte utretts tillräckligt snabbt och ärenden som inte utretts alls.

Nytt hot om vite

2014 hotade IVO individ- och familjenämnden med vite på en miljon kronor, men med hänsyn till svårigheterna att rekrytera socionomer, slapp kommunen betala. Men eftersom missförhållandena upprepat sig, riskerar nu kommunen på nytt ett miljonvite samtidigt som hela verksamheten ska granskas.

Ann-Louise Molin Östling (S) Foto: SVT/Ulrika Westerberg

– Vi har ju naturligtvis misslyckats när vi får samma kritik en gång till, så är det ju, säger Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande individ- och familjenämnden.

Men hur kommer det då sig?

– Ja, den frågan ställer jag mig också för det här rör ju de barn som är mest utsatta i samhället och som vi är skyldiga att värna om.

Allvarlig situation

IVO är ser allvarligt på situationen och enligt Ann-Carlotta Brandett är det inte vanligt att IVO får en sådan ”långbänk”.

Ann-Charlotta Brandett Foto: SVT

– Nej, det är inte vanligt och ett föreläggande om vite är det skarpaste verktyget som vi har mot kommuerna.

Enligt förvaltningen har man vidtagit ett antal åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Bland annat har man höjt lönerna, satsat på introduktion och bildat mindre arbetsenheter, men man har inte lyckats rekrytera fler medarbetare.

Svårt att rekrytera

– Vi saknar socialsekreterare och vi saknar teamledare och arbetsledare som kan vara till stöd för de nyutexaminerade socionomerna som kommer. Det är väldigt svårt att rekrytera enhetschefer till den här verksamheten, säger Gunilla Westberg, myndighetschef för sociala nämndernas förvaltning.

Gunilla Westberg Foto: SVT/Ulrika Westerberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.