Nu uppdaterar Socialstyrelsen sin webbsida för att ge tydligare vägledning kring barnäktenskap. Foto: SVT

Tydligare riktlinjer för socialtjänsten kring barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit fler asylsökande barn till Sverige som är gifta. Nu uppdaterar Socialstyrelsen sin webbsida för att ge tydligare vägledning till socialtjänsterna runt om i landet. SVT Västmanland har granskat situationen i länet.

Gifta barn betraktas som ensamkommande eftersom man inte betraktar en myndig partner som vårdnadshavare. När ett barn uppger att det är gift så är det socialtjänstens uppdrag att utreda om den minderåriga ska få bo ihop med den person de är gifta med eller inte.

– Sista veckorna har det uppmärksammats ganska mycket i media att kommuner har placerat barn tillsammans med sina vuxna partners. Vi behöver fundera på om vi ska ha en lag som bara gäller vissa barn, eller om vi ska ha en lag som gäller alla barn, säger Issis Melin som är skolkurator i Västerås.

Det har kommit in många frågor till Socialstyrelsen kring detta, så därför uppdaterar de nu sin webbsida med tydligare vägledning.

Läget i länet

SVT har ringt till socialtjänsten i alla kommuner i Västmanland och frågat hur många fall de har utrett där asylsökande barn varit gifta. I Hallstahammar, Köping, Arboga, Kungsör och Surahammar har de inte haft något fall.

Fagersta har ett fall alldeles nyligen och i Sala har de också endast haft ett fall. I båda kommunerna har de dock valt att sära på paret. I Skinnskatteberg har de haft två fall, där har socialtjänsten gett alla individerna varsitt rum men de har fått bo på samma hem.

I Norberg rör det sig om tre fall där tjejerna har varit i 17-års åldern. Efter att ha försökt få en bild om det rört sig om tvångsgifte eller inte har de fått bo tillsammans i alla ärenden. Västerås är osäkra på en exakt siffra men menar att bara rör sig om enstaka fall, de vet inte heller hur de har hanterat de olika fallen.

– Jag vet faktiskt inte, men är det ett ungt par som kommer och säger att de är gifta med varandra och de inte har barn så bor de på varsitt ställe, säger Gunilla Westberg verksamhetschef på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås.

Kan tänkas tillåta

Västerås är en av de kommuner som kan tänkas tillåta att barn placeras med sin vuxna partner.

– Om det skulle komma en 17-årig flicka som är gift med en 19-åring och det skulle finnas ett litet barn så får man göra en ordentlig utredning om det här är ett ungt par som ändå ska leva tillsammans. Det är ju stor skillnad på det än om det kommer en 15-årig flicka som är gift med en 45-årig man, säger Gunilla Westberg.

Förbjudet enligt svensk lag

Barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Nya lagändringar trädde i kraft den 1 juli 2014 som bland annat innebär att barn inte längre ska kunna få dispens att gifta sig. Möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap och tvångsäktenskap begränsades också ytterligare.

Barnäktenskap som är frivilliga och som ingåtts utomlands kan dock rent rättsligt erkännas om ingen av makarna var svensk medborgare eller bodde i Sverige vid giftermålet.

– Ska vi acceptera barnäktenskap bara för att det är genomförts i ett annat land? Det var det den här lagen skulle motverka. Bara för att vi får en ny ström människor och barn så vet vi inte hur vi ska hantera det. Har vi bestämt att vi ska ha den här lagen så ska den gälla även för dem, säger Issis Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.