Sundbo ungdomshem vill avskeda anställd efter våldshändelse

Publicerad

En behandlingspedagog på det statliga ungdomshemmet Sundbo utanför Fagersta har anmälts till personalansvarsnämnden (PAN) efter en händelse i mitten av december.

Den anmälda händelsen följde på en lek, som personalen tidigare förbjudit, eftersom ett moment handlar om att slå varandra på fingrarna.

När behandlaren försökte få en av ungdomarna att lämna ifrån sig en flaska, som var del av leken, blev han enligt egen utsago dödshotad. Därefter, har ledningens utredning kommit fram till, övermannades ungdomen, utan att själv ha gjort några föregående fysiska rörelser.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Övervakningsfilm

Enligt utredningen visar övervakningsvideo hur medarbetaren ”när ungdomen är nedlagd med magen mot golvet” väljer att lägga sin arm runt ungdomens hals bakifrån och ”trycka på ungdomens rygg samt trycka ner ungdomens huvud och nacke mot golvet med handflatan.”

Proportionalitetsprincipen

Arbetsgivaren yrkar på avsked med hänvisning till att det fysiska ingripandet inte var motiverat och att behandlaren använde felaktiga grepp och övervåld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Mer i ämnet