Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har blivit felaktigheter” – Institutionschefen Marcus Lindberg tittar på SVT:s kartläggning. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Våldsammare rymningar från Sis-hemmet i Sundbo: ”Ser en högre grad av gängkoppling”

Uppdaterad
Publicerad

På Sis-hemmet Sundbo i Fagersta har inlåsningsgraden ökat – och med den har ungdomarna blivit mer våldsamma och tar större risker vid rymningar.

– Vi har en annan grupp av ungdomar, där vi ser att vi har en högre grad av gängkoppling, säger institutionschefen Marcus Lindberg.

Statens institutionsstyrelse (Sis) har infört nya säkerhetsbedömningar på alla sina institutioner våren 2022.

Institutionschefen, Marcus Lindberg berättar för SVT att vissa LVU-placerade har blivit hårdare, är kopplade till nätverksgäng och har blivit mer oberäkneliga.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

– De kan ge sig på personal lite ”random”, säger han.

Tanken med nya säkerhetsbedömningar var att reducera säkerhetsrisker, få bättre anpassningar av vård och behandling och att öka tryggheten för både ungdomarna och medarbetarna.

Men det har även lett till mer inlåsning och mindre aktivitet än tidigare och Marcus Lindberg tror att det kan vara en anledning till sommarens våldsamma rymningar på Sundbo.

– Ökar du inlåsningseffekten så kan du också få ett resultat av att ungdomar naturligtvis tar större risker kring gisslantagning och annat, säger Marcus Lindberg.

Allmän väg rakt igenom instutitionsområdet

Marcus Lindberg menar även att det är ålderstigna lokaler som inte är anpassade till dagens ungdomar. Det finns en allmän väg som går rakt igenom institutionsområdet till ett närliggande villaområde som gör det än svårare att ha aktiviteter ute på ett säkert sätt.

– Fick jag önska fritt skulle vi ha ett perimeterskydd (övervakat stängsel) runt hela institutionen så att vi kunde ha mer aktiviteter och röra oss friare på området.

Så har rymningarna från Sundbo gått till – följer ett mönster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har ungdomar lyckats rymma från Sundbo sis-hem i Fagersta – gång på gång. Foto: Polisen, Mapcreator, Texturelabs

Vårdformer på Sishem

LVU (lagen om vård av unga): Låsbar avdelning. Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till SiS. Förra året var medelåldern för de ungdomarna cirka 16 år.

LSU (lagen om slutenvård): Låst avdelning för ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff på mellan två veckor till fyra år som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård.

Sis ungdomshem Sundbo: Totalt 38 platser, endast pojkar 16-21 år. Hälften LVU och hälften LSU.

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Mer i ämnet