Händelsen är en i raden av grova våldshändelser på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta den senaste tiden. Foto: Niklas Hagman

Gisslansituation på Sundbo igen – hotade döda intagen om de inte släpptes

Uppdaterad
Publicerad

En ungdom på det statliga ungdomshemmet Sundbo i Fagersta tog en annan ungdom som gisslan och hotade att döda denne med ett vasst föremål om nattvakten inte släppte ut dem från avdelningen.

– Det är oerhört olyckligt att det händer, ungdomarna ska ju känna sig trygga, säger biträdande institutionschef Jenny Brännström.

Det var under natten 23 juli  som ungdomen gick in på en annan ungdoms rum och tog med denne ut i korridoren och hotade med ett vasst plastföremål. Föremålet visade sig senare vara en tandborste, som hade tejpats ihop med ett annat vasst plastföremål.

Ungdomen sa till nattpersonalen på avdelningen att han skulle döda ungdomen om de inte öppnade dörren och släppte ut dem från avdelningen.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Flyktförsöket misslyckades dock efter att polisen medlat.

– Polisen var där väldigt snabbt och då gav de upp, säger Jenny Brännström.

Fler inblandade

Ungdomen och andra på avdelningen som misstänks ligga bakom delar av det som hände har nu omplacerats.

– Vi hade misstankar att fler var inblandade och splittrade konstellationen för allas säkerhet, säger Jenny Brännström.

Många allvarliga incidenter

Händelsen är en i raden av grova våldshändelser på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta den senaste tiden.

– Det har varit ganska många situationer under sommaren. Det skulle kunna vara en smittoeffekt. Man får höra vad som hänt och tänker att man kan göra något liknande. Det avspeglar väl samhället i övrigt, det blir grövre och grövre, säger Jenny Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Mer i ämnet