Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Region Västmanlands hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth hur planen ser ut för att lyckas fasa ut hyrpersonal den här gången. Foto: SVT

Tre frågor om: Så ska Region Västmanland bli oberoende av hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 beräknas kostanden för inhyrd personal inom Region Västmanland landa på 270 miljoner kronor. Nu är målet återigen att dra ner på hyrpersonal. SVT har frågat hur de ska göra för att lyckas den här gången?

Landets regioner räknar i år med stora underskott och nu vill de flesta dra ner på inhyrd personal för att spara pengar. Under våren ökade istället kostnaderna för hyrpersonal – med 1 miljard kronor.

19 av 21 regioner säger nu att man ska dra ner på hyrpersonal genom olika typer av hyrstopp. Däribland Region Västmanland som har målet att bli oberoend av hyrpersonal. Verksamheter och mottagningar ska fasa ut hyrsjuksköterskor och hyrläkare innan 1 september 2024.

Inhyrd personal i vården

I klippet berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth hur planen ser ut.

Caroline hoppade av hyrsvängen för att bli en i gänget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengar är inte allt” – därför valde specialistsjuksköterskan Caroline Andersson att lämna uppdraget som bemanningssjuksköterska för en anställning inom Region Västmanland. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Region västmanland: Därför ska hyrpersonal bort

• För patienterna: Förbättra patientsäkerheten, förbättrar kontinuiteten och stärker tryggheten i vården.

• För medarbetarna: Förbättra arbetsmiljön, skapar förutsättningar för en stabil bemanning och ökar kontinuitet i arbetsgruppen.

• För framtiden: Få mer tid till långsiktigt utvecklingsarbete av såväl kompetens som verksamhet

• För ekonomin: Hyrpersonal är dyrt och inte ett ansvarsfullt sätt att använda skattepengar på.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet