Foto: Polisen/Lars Ställ

Fängelse för knivhuggen mot Hjalle

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av augusti rånades en Teliabutik på Erikslund av två män. Därefter knivskars polishunden Hjalle efter att man tagit upp jakten på en av männen. Nu döms den 37-årige mannen till fängelse för rån och djurplågeri.

Det var 18 augusti i år som de två männen kom överens om att stjäla mobiltelefoner från en telefonbutik på Erikslund. De båda fick varsin mobil, och plötslig drog den 37-årige mannen en kniv och sade åt den butiksanställde att inte följa efter.

Knivhöggs flera gånger

Efter rånet gick männen omkring ett tag utanför varuhuset. Polisen som tillkallades till platsen upptäckte dem och ropade ”stanna, lägg er ned”, något som rånarna inte lyssnade på utan valde att fly.

Polishunden Hjalle

Polishunden Hjalle var i koppel, och han och poliskollegan tog upp jakten på 37-åringen, som avvek vid en brant slänt i närheten.

Polisen fick släppa kopplet och Hjalle följde efter nedför slänten. Strax efter att polisen hade gripit rånaren hörde han Hjalle gny. Det visade sig att 37-åringen hade knivhuggit honom flera gånger.

Rätten ansåg händelsen som allvarlig

Enligt domen är händelsen en uppenbar fråga om ett djurplågeri på fängelsenivå där rätten anser att gärningen är allvarlig.

Han döms till två års fängelse för rån och djurplågeri. Förutom fängelse ska mannen även betala ut skadestånd till den butiksanställde på 12.000 kronor, ett skadestånd till Polismyndigheten i region Mitt med 12.523 kronor, och ett skadestånd till försäkringsbolaget på 13.259 kronor.

Mannen har både erkänt brotten och medgett skadeståndsyrkandet som han dömts för.

Den andre rånaren döms till villkorlig dom och dagsböter på 4.000 kronor. Rätten anser att böterna är betalda eftersom han har suttit frihetsberövad. Den rånade butiksanställdes skadeståndsyrkande ogillades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishunden Hjalle

Mer i ämnet