Foto: svt:Melker Blomberg

Uppsving för fågelskådning tack vare ny tv-serie

Publicerad

Ikväll startar den nya reality-serien där man tävlar i fågelkuskap och samarbete.

I ”Det stora fågeläventyret” bildar kändisar par med varsin superornitolog och kämpar under åtta intensiva veckor mot varandra i en stenhård kamp för att vinna. I storslagna och vackra miljöer runt hela Sverige sätts de tävlande på prov i fågelkunskap, uthållighet och samarbete. Ett efter ett slås paren ut och när tre återstår går färden till Peru.

Vi träffade fågelskådaren Lennart Waara, vid Högbymaden, Ramnäs för att höra vad han tycker.

– Det är jättebra, en boost för fågelskådning, många som undrar vad vi gör får en förståelse för vad fågelskådning är, plus att det ökar intresset, säger Lennart Waara.

Blir det inte konkurrens, finns det plats här då?

– Det finns så mycket utrymme, så många fågeltorn och så många platser att besöka, och man kan skåda hemma i trädgården man kan skåda på tusen olika sätt. Fågelintresset, ornitologin, titta på fåglar uppfattar jag som ett ökat intresse för, det är inte nördigt längre som det var en gång i tiden. Det är ju en bit av naturen och vi är ju naturälskare i Sverige.

Programledare för serien är Martin Emtenäs och domare är Gigi Sahlstrand, Sveriges enda professionella kvinnliga fågelskådare. Serien har premiär den 21 februari 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.