Nu införs klassmentorer för att avlasta lärarna. Foto: TT.

Vänsterpartiet vill rädda Bäckbyskolans högstadium

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten i Västerås anser att Bäckbyskolan borde bli en F-6 skola, och har redan satt tjänstemännen i arbete med att förbereda en sådan förändring. Men Vänsterpartiet protesterar och har startat en namninsamling för att rädda skolans högstadium.

Vänsterpartiet anser att skolan borde ha ett högstadium eftersom Bäckby är ett stort område.

– Bäckby ska ha en skola för alla årskurser. Det är en viktig mötesplats. Det skapar en gemenskap, vi hör det när vi pratar med folk på Bäckby, säger Vasiliki Tsouplaki (V), oppositionsråd i Västerås.

Kan inte en F-6 skola fylla den funktionen?

– Delvis, men vi är oroliga att allt prat om nedläggning gör att intresset för de årskurser som finns kvar också ska svalna. Processen är en negativ spiral. Majoriteten har framställt det som att skolan inte håller måttet, och det är en felaktig bild.

Under torsdagskvällen ordnar de ett möte på Bäckby, där Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt närvarar. Man har riktat inbjudan till föräldrar på Bäckby och Skälby och även startat upp en namninsamling där även tidigare elever har skrivit på för att rädda Bäckbyskolans högstadium.

”Det är möjligt att satsa”

Orsaken till att majoriteten vill lägga ner Bäckbyskolans högstadium är att eleverna de senaste åren har valt bort skolan – bland elever i närområdet är det idag bara var femte som går på Bäckbyskolan. Enligt majoriteten påverkar detta studiemiljön negativt, och dessutom blir det svårt för skolan att ha en ekonomi i balans.

– Vill man är det möjligt att satsa för att kunna ha kvar alla årskurser till exempel genom att profilera sig mer. Skär man ner blir det svårare att rekrytera elever till de årskurser som är kvar. Men den politiska viljan verkar vara att lägga ner, säger Vasiliki Tsouplaki.

Majoriteten säger ju att de har satsat särskilda medel på Bäckbyskolan, men att dessa har tvingats gå till att täcka upp underskotten – hur mycket vill ni satsa?

– Vi tycker att man ska höja elevpengen. Sedan kan Bäckbyskolan behöva få gå med underskott ett tag. Man kan inte alltid spara sig ur en sådan här situation, säger Vasiliki Tsouplaki.

Satsningarna vill hon finansiera med skattehöjningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.