Foto: Claudio Bresciani/TT

Vården i Kolbäck blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheterna med att rekrytera läkare gör att ingen annan aktör vill ta över när Praktikertjänst lägger ner sin verksamhet den sista mars. Men nu vill landstinget rädda vårdcentralen i Kolbäck genom att göra den till filial.

I början av oktober meddelade Praktikertjänst att de lägger ner verksamheten den sista mars nästa år. Anledningen till att man lägger ner är att patientsäkerheten och vårdkvalitén på vårdcentralen påverkas av svårigheterna med att rekrytera läkare till Kolbäck. Ingen privat aktör har visat intresse för att ta över verksamheten och landstinget själva anser att det är för kort om tid för dem att ta över.

– Men alternativet att stänga ner hela verksamheten är ingen bra lösning för patienterna i Kolbäck, säger Pernilla Rinsell (MP), landstingsråd.

Ska bli filial

Därför vill landstinget säkra vården genom att göra Kolbäck till filial till en annan vårdcentral.

– Vem som ska ta över vården i Kolbäck är inte klart, vi jobbar nu på att ta fram ett underlag som landstingsstyrelsen ska ta ställning till den 21 december, säger Pernilla Rinsell.

Kan det bli vårdcentralen i Hallstahammar?

– Det finns fördelar med Hallstahammar eftersom det är nära, men också nackdelar eftersom även Hallstahammar har utmaningar med bemanningen, säger Pernilla Rinsell.

Borde läkarbemannas

Hur vården kommer se ut i Kolbäck som filial är för tidigt att säga enligt Rinsell, men grundkravet är att det åtminstone ska fungera som en distriktssköterskemottagning.

– Vi har idag två filialer, en i Tillberga och en i Skultuna. Kolbäck är ett större område så egentligen borde det finnas någon form av läkarbemanning, men i så fall med neddragna öppettider. Men det är för tidigt att säga, säger Pernilla Rinsell.

Innan jul ska alla listade patienter kallas till ett informationsmöte om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.