Foto: SVT

Praktikertjänst säger upp avtal om Kolbäcks vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Den sista mars 2017 avslutar Praktikertjänst sitt avtal med landstinget vad gäller driften av vårdcentralen i Kolbäck, som har 5.000 listade patienter. Orsaken är svårighet att rekrytera fasta läkare.

Det senaste året har vårdcentralen drivits utan fasta läkare.

– Vi ser att vi kan inte driva utan fasta läkare. Det handlar om kvalité, patientsäkerhet och kontinuitet, säger Jonas Orve, verksamhetsutvecklare på Praktikertjänst och tf medicinskt ansvarig på Familjeläkarenheten Kolbäck.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Varför har ni haft så svårt att rekrytera?

– Det är brist på allmänläkare i hela landet. Jag kan inte svara på varför vi har haft svårt i Kolbäck. Visst är det möjligt att geografin spelar roll – vårdcentralen i Hallstahammar har också brist på fasta läkare. Det finns en brist generellt, och den slår hårdare utanför större orter, säger Jonas Orve.

Landstingsråd Pernilla Rinsell (MP) säger att man från landstingets sida har känt till problemen med att få tag på fasta läkare i Kolbäck.

– Det finns utmaningar med rekrytering på många ställen i länet.

Har ni gjort tillräckligt för att stötta vårdcentralen i detta?

– Alla vårdcentraler i Västmanland drivs med samma uppdrag och samma ekonomiska förutsättningar. Landstinget kan inte gå in och stötta. Däremot jobbar vi landstingsövergripande för att öka antalet utbildningsplatser.

Någon annan kan ta över

Nu kan landstinget eller en privat aktör ansöka om att ta över verksamheten.

– Vår absoluta målsättning är att verksamheten ska drivas vidare i någon form, oavsett om det är en privat aktör eller om det är landstinget som tar över, säger Pernilla Rinsell.

Men Jonas Orve, verksamhetsutvecklare på Praktikertjänst och tf medicinskt ansvarig på Familjeläkarenheten Kolbäck, säger att de redan har sonderat intresset.

– Vi har kontaktat andra vårdbolag för att höra om de är intresserade av att ta över, men vi har inte fått något napp där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Mer i ämnet