Foto: TT

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial – så ska det gå till

Uppdaterad
Publicerad

Från och med april kommer Praktikertjänst inte längre att driva vårdcentralen i Kolbäck – i dag klubbade regionstyrelsen igenom planen för hur de 4.800 listade patienterna ska tas om hand efter det.

När Praktikertjänst i oktober gick ut med att de inte längre ville ansvara över vårdcentralen i Kolbäck väckte det oro bland många. Strax innan jul kom beskedet att vårdcentralen blir kvar – som filial till Hallstahammars vårdcentral.

Läs mer: ”Inte jätteglad åt det”

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Nu har tjänstemännen tagit fram ett förslag på hur det ska kunna fungera.

Vårdcentralen i Kolbäck har 4.800 listade patienter, alltså fler än andra filialer i länet. Det innebär att man i Kolbäck kommer att ha viss läkarbemanning och även BVC – minst tre dagar per vecka.

Får åka till Hallstahammar för vissa besök

Samtidigt kommer patienterna i Kolbäck att åka till Hallstahammars vårdcentral för vissa av sina besök. Man undersöker hur digitala vårdmöten skulle kunna minska behovet av resor.

Regionen kommer att fortsätta använda hyrläkare för att säkra tillgången till läkarkompetens. Merkostnaden för detta beräknas bli 2,3 miljoner kronor.

– Den här lösningen är inte utan utmaningar, men jag har också förtroende för att ansvariga chefer har gjort goda bedömningar av förutsättningarna. Högsta prio nu är att se till att verksamheten kan fortsätta efter den första april, säger Pernillla Rinsell (MP), regionråd med ansvar för primärvård.

Känner du dig trygg med att kostnadsberäkningarna kommer att hålla?

– Kostnadsberäkningar är alltid svåra, men jag tror att förvaltningarna har förutsättningar att räkna ut det korrekt. Här har man ju dessutom utgått från att vi kommer att vara beroende av hyrläkare, inte utifrån att vi ska ha fast personal, säger Pernilla Rinsell.

Beslutet togs i regionstyrelsen i förmiddags utan motförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Mer i ämnet