Foto: SVT

Oppositionsrådet kritisk till hanteringen av Kolbäcks vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Från och med april nästa år står vårdcentralen i Kolbäck utan huvudman. Nu ifrågasätter oppositionsråd Helena Hagberg om landstinget verkligen har gjort tillräckligt för att undvika att hamna i den situationen.

Under tisdagen kom beskedet att Praktikertjänst säger upp sitt avtal med landstinget vad gäller vårdcentralen i Kolbäck.

– Det är anmärkningsvärt att vi fick den här informationen först idag, via media. Uppenbarligen har landstinget känt till det här sedan i våras, säger Helena Hagberg, oppositionsråd och gruppledare för Liberalerna i Landstinget Västmanland.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Men enligt landstingsråd Pernilla Rinsell (MP) visste inte heller landstinget något om att Praktikertjänst tänkte säga upp avtalet.

– Det finns fler som har svårt med bemanningen. Det är inte synonymt med att avsluta avtalet. Det är ingen total överraskning, men jag kände inte till att de hade satt ner foten, säger hon.

Hon säger att om landstinget hade fått information tidigare hade de informerat internt, men det hann de inte i det här fallet.

”Vi får inte särbehandla”

Helena Hagberg (L) ifrågasätter om landstinget verkligen har gjort allt för att undvika att hamna i den situationen – till exempel tänker hon sig att man hade kunnat hjälpa till att ordna ST-läkarplatser, och på det sättet få in nyutbildade som kanske kunde tänka sig att stanna i Kolbäck.

– Med tanke på det patientunderlag som finns i Kolbäck borde det vara intressant för en privat aktör att driva, säger Helena Hagberg.

Pernilla Rinsell, däremot, anser att landstinget inte hade kunnat hjälpa Praktikertjänst att få tag på fasta läkare.

– Vi får inte särbehandla. Då måste vi göra det för alla vårdcentraler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Mer i ämnet