Hon anklagar SD för sexuella trakasserier och förföljelse

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella trakasserier och förföljelse. Sverigedemokraternas förre distriksordförande i Dalarna/Västmanland riktar efter sin uteslutning allvarliga anklagelser mot partiet.

I veckan medddelade Sverigedemokraternas partistyrelse att Marie Edenhager uteslutits ur partiet, eftersom det fanns misstankar om ekonomiskt fiffel. Men när Marie Edenhager på en presskonferens fick chansen att yttra sig riktade hon allvarliga anklagelser mot just Sverigedemokraterna.

”Skaffat sig fiender”

– Jag har som stark kvinna inom partiet utsatts för både sexism, sexuella trakasserier, förföljelse och misshandel. Och om man som stark kvinna inte har ställt upp på villkor som speglar en unken kvinnosyn så har man snabbt skaffat sig fiender, säger Marie Edenhager.

Dalarna – Edenhager

– Jag har blivit grymt besviken när man har blivit utsatt för hämndaktioner, där någon utnyttjat sin makt genom att straffa en för att man inte ville dela hotellsäng på konferensen, säger hon.

Att det här skulle vara en kultur som råder inom Sverigedemokraterna tillbakavisar dock partiets pressekreterare Martin Kinnunen (SD).

Agerade i ett fall

Dock känner partiledningen till, och har agerat i ett fall där Marie Edenhager sextrakasserats.

– När sådana här saker uppkommer tar man itu med det omedelbart, säger Kinnunen, och berättar om fallet med Edenhager:

– Det fanns en lokal medlem i Dalarna som trakasserade Marie med bland annat sexuella anspelningar. Den personen kastades också ut ur partiet tämligen omgående. Vi ser väldigt allvarligt på ett sådant beteende, säger Kinnunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Edenhager

Mer i ämnet