Polisen fick veta mördarens rymning efter en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

Det tog en halvtimme efter det att Sala rättspsykiatriska klinik fick information om rymningen tills polisen informerades.

– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt och vi har tillsatt en utredningsgrupp för att se över vad som hände vid rymningen, säger Joanna Iwanczuk, som är chefsöverläkare och ställföreträdande resultatområdeschef för Rättspsykiatri Västmanlands enhet i Sala.

Vid 13:45 på måndagen larmades rättspsykiatrin i Sala om att den 43-årige man som dömdes för mordet på en 44-årig man vid Kokpunkten i Västerås september 2012 hade avvikit under en beledsagad resa.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

Skulle besöka släkting

Rymningen skedde i Skultuna där mannen skulle besöka en släkting. En beledsagad resa är, enligt chefsöverläkaren, en resa patienten tillåts göra tillsammans med personalen.

På Länskommunikationscentralen i Västerås uppger man att larmet till polisen kom in vid 14:10, nästan en halvtimme efter det att informationen nått rättspsykiatrin. Enligt polisen bedöms mannen som farlig. Den mördade mannens sambo blev också uppring och informerad om rymningen.

Hur informationen till polisen gick till vill Iwanczuk inte kommentera, hon hänvisar till den interna utredningen och till sekretess.

Greps i Stockholm

Mannen kunde gripas sent på måndagskvällen i Stockholmstrakten.

På frågan om huruvida den dömda mannen i framtiden kommer att tillåtas den här typen av beledsagade resor, eller permissioner, svarar Iwanczuk:

– Hur det blir i framtiden kan jag inte uttala mig om, men i nuläget kommer det inte ske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

Mer i ämnet