Arkivbild från Kokpunkten, där 44-åringen hittades mördad i september 2012. Foto: SVT

Dömd mördare på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

I september 2012 hittades en man, dumpad och ihjälslagen, vid gamla ångkraftverket i Västerås. Nu har hans mördare rymt från rättspsyk.

Den 46-årige mannen, dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord, hade i helgen permission. Enligt tidningen Expressen var han på en gudstjänst i Pingstkyrkan och återvände aldrig till rättspsyk.

Enligt Bengt Jarl, verksamhetschef för rättspsykiatrin i Västmanland, skulle mannen ha återvänt i söndags klockan 13.40.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

40 minuter senare slog kliniken larm till polisen.

Är han att betrakta som farlig med tanke på hans historik?

– Läkare har bedömt att den här personen skulle kunna få den här förmånen och förvaltningsrätten har beviljat honom fyra timmars permission. Och människor kan efter en tids behandling och rehabilitering komma tillbaka till samhället, säger Bengt Jarl till SVT Västmanland.

Stor polisinsats i Skultuna

Det har under morgonen pågått en stor polisinsats i Skultuna utanför Västerås efter att larm kom in om ett intrång i en villa där vid 8-tiden.

SVT har pratat med familjen som bor i villan. De berättar att det ringde på dörren fyra gånger – sedan blev det tyst. Kort därefter krossade någon ett källarfönster och tog sig in. Familjen konfronterade mannen när han var på väg upp för källartrappan. Då vände han och sprang ut ur huset.

Den krossade fönsterrutan från villan i Skultuna där någon bröt sig in under måndagsmorgonen. Foto: Daniel Brodén/SVT

Den dömde mördaren har en anknytning till Skultuna och därför är polisen vaksamma på att det kan finnas en koppling mellan rymningen och intrånget, även om det inte är bekräftat att det är 46-åringen som bröt sig in.

– Vi kan inte peka ut med namn. Vi har ett signalement, men det kan också vara en villatjuv, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Familjen uppger att de är chockade efter det som inträffade, men de säger samtidigt att de inte tror att det var den dömde mördaren som tog sig in i deras hus imorse.

Polisinsatsen avslutades strax före 10 – polisen kunde inte hitta mannen, men de kommer att finnas kvar i området under dagen.

Har tidigare rymt

46-åringen har tidigare rymt efter en permission. Den gången hörde han av sig till sin försvarsadvokat Björn Henriques.

– Jag känner till rymningen, men han har inte ringt mig än i alla fall, säger Björn Henriques.

46-åringen hade träffat en man på krogen och de bestämde sig för att ha efterfest i 46-åringens torp utanför Surahammar. Där blev de av någon anledning osams. 46-åringen slog i hjäl den andre mannen och dumpade honom senare utanför Kokpunkten. En förbipasserande upptäckte kroppen.

Anhöriga informerade

Den mördades anhöriga har blivit informerade om rymningen.

– Jag fick veta det i går och jag är inte förvånad. Han har ju rymt tidigare och jag vet att han är farlig. Det har han bevisat förr, säger den mördades tidigare livskamrat.

– Han påstås ha blivit frälst – det var därför han var på gudstjänst. Den teorin ger jag inte mycket för, jag tror att det är ett sätt för honom att försöka komma ut, smörja läkarna helt enkelt, säger livskamraten.

Kunde gripas

Den 46-årige mannen omhändertogs på onsdagsmorgonen i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

Mer i ämnet