Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Margit Silberstein: SD håller riksdagen i ett järngrepp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna håller riksdagen i ett järngrepp. De har Sveriges närmaste framtid i sina händer och utnyttjar vågmästarens makt till det yttersta. Vilket beslut de kommer fram till handlar inte om vilken budget, som i deras ögon, är bäst eller sämst för Sverige. Det handlar om vad som är bäst för Sverigedemokraterna och deras möjligheter till inflytande.

Sverigedemokraterna var valets enda vinnare. I konkurrens med Miljöpartiet vann de platsen som riksdagens tredje största parti. Men deras nya position har inte gett dem tillträde till förhandlingsborden. De andra partiernas förhållningssätt är detsamma som när Sverigedemokraterna 2010 gjorde entré i riksdagen; de ska isoleras från makt och inflytande. Så riksdagens etablerade partier har att göra med 49 ledamöter som känner sig mäktiga i kraft av sin storlek och sin ställning som tungan på vågen – men som också är arga och kränkta. Hur denna vrede ska kanaliseras får vi veta om några dagar.

Kan inte tvinga andra partierna

Till att börja med sa Sverigedemokraterna att de skulle rösta för den budget som är minst skadlig för Sverige. Det har nog i grunden aldrig handlat om de två budgetalternativens olika beståndsdelar. När det gäller Sverigedemokraternas viktigaste fråga, flyktingpolitiken, skiljer sig heller inte regeringen och Alliansen åt. Så det Sverigedemokraterna ägnar tankekraft åt är vilket agerande som bäst gynnar deras syften. Kan de tvinga de andra partierna att ha kontakt med dem? Svaret är nej. Det hjälper inte hur många öppna brev de skriver till Stefan Löfven för att, i deras logik, ge honom chansen att slippa obehagligheter i riksdagen bara han lyssnar på Sverigedemokraterna. Men med den sortens inviter kan de tala om för sina väljare att de gett de andra chansen och att de har sig själva att skylla om de fortsätter att nonchalera Sveriges tredje största parti.

Decemberöverenskommelsen

Har Löfvens öde i sin hand

Sverigedemokraterna har Stefan Löfvens öde i sin hand. Men de har ingen kontroll över vad som händer efter en eventuell regeringskris. Sverigedemokraterna avskyr Miljöpartiet, som är själva sinnebilden för en generös flyktingpolitik. Men även om regeringen avgår kan den ju komma tillbaka – tillsammans med koalitionspartnern Miljöpartiet. Och det värsta av allt för Sverigedemokraterna. De riskerar att förlora det bästa de har – sin ställning som vågmästare.  Om samarbetsklimatet blir ett annat efter en regeringskris så att partierna pressas till samarbete över blockgränsen har Sverigedemokraterna tvingat fram ett läge som förpassar dem ännu längre ut i marginalen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet