Mats Knutson: ”Sannolikt slutet för Kommunals ordförande”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Situationen blir allt mer ohållbar för Kommunals ordförande Annelie Nordström. Efter utrikesminister Margot Wallströms anklagelser att Annelie Nordström ljuger är det svårt att se hur Kommunals ordförande ska kunna sitta kvar.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Vid en hastigt sammankallad presskonferens på fredagseftermiddagen uppträdde Annelie Nordström stridslystet och förklarade att hon inte har några planer på att hoppa av. Men situationen har snabbt förvärrats i förbundet. Ilskan växer bland medlemmar ute i landet, många har lämnat förbundet, och nu kommer också allt mer kritik från förtroendevalda runt om i Sverige.

Säger att hon inte ljugit

Fredagens presskonferens innebär heller inte någon slutpunkt för den här affären. De besked Annelie Nordström gav på presskonferensen var inte av den arten att de stänger diskussionen. Hon hävdade till exempel att hon inte alls ljugit för utrikesministern utan att Wallström missförstått henne.

Skandalen inom Kommunal

Men det ifrågasattes genast av en socialdemokratisk politiker som var med när Wallström och Nordström pratat om utrikesministerns behov av en lägenhet. 

Karlstadspolitikern Christian Norlin säger till Nya Wermlands-Tidningens sajt att Annelie Nordström ”var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön”. Någon sådan policy har inte Kommunal. I själva verket lämnas inte en enda lägenhet till bostadskön.

Skadar förtroendet

Samtidigt har den snabbt växande skandalen kring Kommunal i och med lägenhetsaffären med Wallström också dragit in regeringen. Det är fullt rimligt att ifrågasätta Margot Wallströms uppgift att hon inte insåg att hon särbehandlades när hon fick den aktuella lägenheten. I Stockholms bostadskö tar det 13 år att få en lägenhet, Wallström fick sin lägenhet på 89 kvadratmeter i Stockholms innerstad på ett halvår.

Skandalen skadar självfallet förtroendet för Kommunal, men också hela fackföreningsrörelsen. Facket har redan idag svårt att locka nya medlemmar och den här typen av avslöjanden gör förstås inte facket mer attraktivt. Redan finns dessutom uppgifter om hur medlemmar lämnar förbundet i protest mot ledningens agerande.

Wallström har all anledning att frukta

Men affären skadar även förtroendet för politiker, kanske framför allt för Socialdemokraterna, och i synnerhet då för utrikesminister Margot Wallström. Att hon nu dras in i den här affären innebär att den politiska pressen på henne ökar.

Hon är sedan tidigare indragen i en hätsk konflikt med Israel, regeringens kovändning om Västsahara riskerar att utlösa en intern svekdebatt och nu visar det sig alltså att hon har tagit emot ett hyreskontrakt av Kommunal.

Väljarna brukar ha ganska stor acceptans när det gäller att förlåta en politiker som begår misstag eller gör fel. Undantaget är när en politiker eller en minister drar privatekonomisk vinning av sitt agerande. 

Det innebär att inte bara Annelie Nordström har anledning att vara orolig idag. Också Margot Wallström har all anledning att frukta hur den här skandalen utvecklas de närmaste dagarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet