Säkerhetsstyrkor genomsöker Westgate på jakt efter terrorister. Foto: Scanpix

Skräcken i gallerian

Uppdaterad
Publicerad

Okänt antal hålls som gisslan.

Omkring 1.000 personer har nu evakuerats från den köpgalleria där terrorister tillhörande al-Shabaab håller människor som gisslan och där omkring 60 människor tros ha dödats. Upp mot 30 människor ska hållas som gisslan, men uppgifterna är osäkra.

Kastade granater

Fler och fler vittnesmål kommer nu också från de människor som undkommit med livet i behåll. Från sin sjukhussäng berättar Omar Khan om skräcken inifrån gallerian:

Terrorattack i Nairobi

– Vi försökte springa iväg, men vi hörde att de kontrollerade hela byggnaden, så vi fick röra oss in i gallerians ena hörn. När vi försökte fly igen kastade de en granat och jag fick splitter i handen och benet. Många människor blev skadade.

Gömde sig under kundvagnar

I en intervju för Kenyanska nyhetskanalen NTV, berättar en kvinna om hur hon arbetade i gallerian när terroristerna plötsligt kom genom alla entréer samtidigt. 

– Kulorna ven överallt. Vi försökte springa, men det var ingen idé. Jag gömde mig under kundvagnarna i Nakumatt (en stor livsmedelskedja).

– Det var Gud som räddade mig. Kulorna flög runt huvudet, men Gud skyddade mig. Sedan kröp jag längs med golvet till mitt kontor där jag låste in mig genom hela natten tills polisen räddade mig i morse.

Terrorister kan ha beblandat sig med offren

En annan man, vars namn inte framgick, berättade för Reuters hur han såg en ”arabisk, inte somalisk man stå med ett skarpladdat vapen inne i gallerian”.

– Jag sprang för livet och kom till en affär på första våningen och senare såg jag hur den här arabiske mannen bytte kläder där och sedan kom han ut ur gallerian tillsammans med oss andra när vi blev räddade.

Sjukhusen går på knäna

Manoor Shah är chef för ett av de större sjukhusen och konstaterar att sjukhuset har problem att ta emot alla skadade:

– Vi har blivit överväldigade av alla skadade som kommit. All tillgänglig ledig personal som är hemma eller på semester har kallats tillbaka, berättar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet