Foto: TT

Mossack Fonsecas kunder kringgick sanktioner mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Medan bomberna faller över Syrien fortsätter det blodiga inbördeskriget i landet att skörda människoliv. Internationella sanktioner skulle strypa införseln av bränsle till regeringens krigsmaskin, men läckta dokument visar hur advokatbyrån Mossack Fonseca medvetet arbetat med och administrerat flera brevlådeföretag som använts för att kringgå blockaderna.

Sommaren 2014 i Aleppo, Syrien. Två äldre män, Sabri Wahid Asfur och Abu Yassin, satt utomhus i solen och drack sitt morgonkaffe, småpratandes medan staden och dess invånare gick igenom sin vanliga förmiddagsrutin.

Plötsligt föll några föremål ner från himlen. Tegelstenar och annat byggmaterial flög sin väg.

Panama-dokumenten

Sekunderna senare exploderade de fallna bomberna. Tusentals vassa och tunga bitar splitter flög åt alla håll.

– När jag återfick synen tittade jag mot min vän och såg hans sargade kropp, berättar Sabri Wahid Asfur när han tänker tillbaka på den dagen.

– Han andades ut sitt sista andetag.

Bomber som fördöms av Amnesty

Bomberna som briserade var så kallade tunnbomber, eller bensinfatsbomber. Tunnorna fylls med sprängmedel, bränsle och skrot och släpps från luften, för att orsaka så stor mänsklig skada som möjligt.

Tunnbomber används flitigt av den syriska regimen i det pågående inbördeskriget, och deras bruk har kritiserats mycket hårt av människorättsorganisationer, bland andra Amnesty International.

Attacken denna morgon sommaren 2014 är bara en av hundratals liknande bombningar utförda av styrkor tillhörande Syriens president Bashar al-Assad.

Bränsle skulle stoppas med sanktioner

Flera internationella embargon har instiftats mot den syriska regimen. För att stoppa luftangreppen har man försökt blockera införseln av bränsle till det syriska flygvapnet. Ändå fortsätter bombningarna.

Amerikansk underrättelsetjänst har lagt fram att detta är möjligt genom ett nätverk av företag som slunkit runt embargot. Tre av företagen som pekas ut av USA är kunder hos en panamansk advokatbyrå – Mossack Fonseca.

Skeppade rysk olja till Syrien

Ett av dessa företag heter Pangates, ett petroleumbolag baserat i Förenade Arabemiraten. USA svartlistade Pangates i juli 2014, då det misstänktes ha försett Syriens regering med 1.000 ton flygbränsle.

Bränslet tros ha sitt ursprung i en uppgörelse med ett ryskt gas- och oljeföretag, varifrån olja sedan har skeppats vidare till syriska raffinaderier.

”Används för humanitära skäl”

Pangates ingår också som del i Abdulkarim Group, ett syriskt konglomerat. Flera av gruppens andra företag har också kopplingar till Mossack Fonseca. Likaledes har USA svartlistat flera av dem för sin koppling till Syriens regim.

Pangates erkänner att man ha levererat olja till Syrien, men hävdar att man inte har vetat vad oljan slutligen har använts till.

– Vi säljer till icke-syriska firmor som inte står på EU:s eller USA:s sanktionslistor, säger företaget i ett uttalande till Reuters.

– Vi vet inte exakt vem som slutligen nyttjar bränslet men enligt vår information används det för civila och humanitära skäl.

Mossack Fonsecas läckta dokument visar att det dröjde över ett år efter sanktionerna, till augusti 2015, innan den panamanska advokatbyrån avbröt kontraktet och slutade administrera Pangates pappersarbete i diverse skatteparadis.

al-Assads kusin på kundlistan

En annan långvarig kund hos Mossack Fonseca var Rami Makhlouf.

Makhlouf är kusin till Syriens nuvarande president Bashar al-Assad. Han beskrivs av USA:s finansdepartement som en aktiv part inne i det syriska styret, som ”oegentligt drar fördel av och bidrar till korruptionen inom Syriens regim”.

Uppmärksammade inte sanktioner

USA frös år 2008 Makhloufs alla amerikanska tillgångar. Mossack Fonseca behöll dock syriern som kund.

Det dröjde till 2010 innan advokatbyrån överhuvudtaget internt uppmärksammade sanktionerna. Det var då myndigheterna på Brittiska Jungfruöarna begärde ut information om ett brevlådeföretag där som Mossack Fonseca hade skapat åt Makhlouf redan vid millennieskiftet.

Byråns partner ville inte bryta

Advokatbyråns huvudansvarige för juridisk efterlevnad ville då att man genast skulle riva kontraktet med Makhlouf.

Då sa dock en av byråns partners ifrån.

– Det finns anklagelser, rykten, men ingen fakta eller pågående utredningar eller åtal, skrev partnern intern till kollegorna.

Banken hade fortsatt förtroende

Enligt partnerna hade HSBC, den brittiska storbanken som förmedlat kontakten mellan Makhlouf och Mossack Fonseca, fortfarande förtroende för sin kund – och därmed borde Mossack Fonseca också ha det.

När anklagelserna mot Makhlouf började stegra backade dock partnern till slut – efter ökad press även från sina kollegor. I en intervju med Süddeutsche Zeitung säger han sig också ångra sitt ursprungliga beslut.

Mossack Fonseca tillägger att man som byrå aldrig hade ”något inflytande över företagets transaktioner eller affärsverksamhet”.

Makhlouf själv har avböjt att kommentera uppgifterna.

En historisk läcka av interna dokument

Dessa är långt ifrån de enda exemplen där Mossack Fonseca har bedrivit affärer med av USA svartlistade företag eller personer. Minst 33 sådana fall avslöjas i den historiskt enorma läckan på 11,5 miljoner av Mossack Fonsecas interna dokument.

Läckan, som först kom till tyska Süddeutsche Zeitung, har granskats över hela världen av den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ. Sveriges Television och Uppdrag granskning har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet