Många lokalpolitiker drabbas av hot eller våld. Miljöpartisten Anna-Karin Bengtsson från Osby valde att sluta som politiker efter upprepade hot. Foto: SVT

Hot och våld – många kommunpolitiker utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var sjätte kommunpolitiker är offer för hot eller våld på grund av sitt förtroendeuppdrag. Det visar BRÅ:s senaste Trygghetsundersökning bland politiker.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, det är ju ett angrepp på demokratin att man försöker påverka politikerna på det här sättet, säger Anna Sellin som är enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

I natt utsattes den socialdemokratiska politikern Liza Jonsson i Nordmaling för misshandel i sitt hem, något som väckt upprörda reaktioner idag. Men att kommunpolitiker utsätts för hot eller våld är inte ovanligt. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste undersökning från förra året uppgav 15 procent av kommunpolitikerna att de utsatts för hot, våld eller trakasserier under det gångna året. Värst utsatta är de politiker som är ordförande i en styrelse, nämnd eller i fullmäktige.

Polismyndigheters ansvar

Säkerhetspolisen ansvarar för bland annat riksdagspolitikernas säkerhet, men när det gäller de lokala politikerna är det respektive polismyndighets ansvar. I Västerbotten, där Nordmaling ligger, uppger man att hot mot politiker behandlas som mot vilken annan invånare som helst.

– Vi har inget särskilt säkerhetstänk vad gäller kommunpolitiker, behovet av skydd ska styra vem som får hjälp. Såklart har vi med i vågskålen att hot mot politiker blir ett angrepp mot samhället i sig, men ytterst handlar det om vilken hotbild som finns, säger Micael Säll Lindahl, operativ chef på polismyndigheten i Västerbotten.

Polisen i Västerbotten får framförallt information om politiker som hotas genom de polisanmälningar som kommer in, men kring valtider görs särskilda satsningar för att förebygga hot och våld mot länets politiker.

– Vi går då igenom hur deras valarbete ser ut och bedömer riskerna för att de ska råka ut för något på olika offentliga möten, säger Micael Säll Lindahl.

”Fördjupade analyser”

Brottsförebyggande rådets rapport om hot och våld mot politiker visar också att det är politiker i Blekinge som är mest utsatta. Enligt Göran Janrell från Blekingepolisen kan det bero på att Sverigedemokraterna är stora här. Vad gäller polisarbetet i Blekinge säger Janrell att man agerar något annorlunda om det är en politiker som drabbas.

– När det gäller politiker, journalister och offentliga tjänstemän så gör vi fördjupade analyser om vilket skydd som behövs. Politiker och så vidare är naturligtvis inte viktigare än andra människor, men det kan få större konsekvenser ur demokratisynkpunkt om de skadas eller hotas, säger Göran Janrell, kriminalkommissarie i Blekinge.

Mest utsatta av hot och våld är dock riksdagspolitikerna enligt BRÅ:s undersökning. Där uppger hela 36 procent att de utsatts för våld, hot eller trakasserier under 2011. Högst andel utsatta har Sverigedemokraterna där nästan hälften uppger att de utsatts. Miljöpartiet ligger näst högst med 19 procent, därefter Vänsterpartiet med 18 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.