Attack i byar i nordöstra Nigeria. Foto: SVT

Nya terrordåd i Nigeria – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Boko Haram har utfört en ny terrorattack i Nigeria, nära Chibok, i samma stad som 200 skolflickor kidnappades i april.

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram sköt under natten till onsdagen 20 personer i byn Algarno. Attacken följer direkt efter de två bombattackerna som drabbade staden Jos i går, då minst 118 personer dödades.

Plundrar byar

Gärningsmän från Boko Haram spenderade timmar med att döda och plundra byn Algarno i närheten av Chibok i nordöstra Nigeria, enligt BBC.

Boko Haram

– De dödade 20 av oss, säger Haruna Bitrus, som bor i byn Alagarno till nyhetsbyrån AFP. Haruna får stöd för sitt vittnesmål av flera bybor.

Enligt dem anlände gärningsmännen nära midnatt och stannade i flera timmar innan de gav sig av i stulna fordon. BBC uppger att 17 personer har dödats, medan nyhetsbyrån AFP skriver att det är minst 30. Andra bybor berättar hur bostäderna brändes ned av gruppen som anföll. De beväpnade gärningsmännen raserade hem och öppnade eld mot civila som flydde.

Kidnappade flickor

Den 14 april kidnappade terrorgruppen Boko Haram över 200 flickor från en skola i Chibok i samma område som nattens attentat. Kidnappningen upprör omvärlden och flera länder deltar i sökandet efter skolflickorna. USA utför bemannade spaningsflygningar över området, insatser som genomförs med tillstånd av Nigerias regering.

Enligt BBC:s korrespondent är människor i nordöstra Nigeria extremt sårbara för attacker, eftersom militären undviker flera områden och rebellerna kan röra sig fritt.

Risk för inbördeskrig

Mats Utas, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, säger att oroligheterna pekar på att landet rör sig mot ett inbördeskrig, även om det fortfarande är oklart om det kommer gå så långt.

Ett stort problem säger han är att den nigerianska armén inte håller ihop ordentligt. Den har annars kapaciteten att ta kontroll över nordöstra Nigeria.

– Om armén skulle kunna vara enad, skulle det här inte vara ett stort problem.

Inom armén finns olika politiska intressen, vissa stödjer regeringen och andra har ett intresse av att visa hur svag presidenten Goodluck Jonathan är, enligt Utas.

Det ska också betonas, säger Utas, att Boko Haram inte heller är en så enad kraft som det ser ut.

– Det är väldigt lätt att se det här som en konflikt mellan Boko Haram och staten Nigeria, men det finns många politiska kontakter.

Boko Haram

  • Den islamistiska sekten Boko Haram bildades 2002 med mål att införa en islamisk stat i Nigeria.
  • Boko Haram betyder ungefär ”västlig bildning är synd” på det lokala språket haussa.
  • Rörelsen har genomfört attacker mot kyrkor och statliga institutioner sedan den började med våldsamma angrepp 2009.
  • 1.500 människor tros ha dött till följd av konflikten mellan Boko Haram och den nigerianska staten.
  • USA hävdar att Boko Haram samarbetar med al-Qaida på Arabiska halvön medan de nigerianska myndigheterna framhåller rörelsens kopplingar till al-Qaida i islamiska Maghreb.

Källor: Amnesty och BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet