Foto: TT

Många döda efter explosioner i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Minst 118 personer dödades och många skadades när två bilbomber exploderade i staden Jos i Nigeria. Bombdåden utfördes samtidigt som många invånare handlade på den centrala marknaden Abuja

Antalet döda efter terrorattacken under tisdagseftermiddagen stiger. Myndigheterna anger dödssiffran till 118 och 56 uppges vara skadade, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Fler dödsoffer befaras finnas kvar i byggnader som kollapsade i samband med explosionerna.

– Många har dödats, de flesta är kvinnor, säger Pam Ayuba som är talesperson för guvernören.

Talespersonen sade att ”många av dödsoffren har tagits till bårhus” på lokala sjukhus. Bilder som kommer från attentatsplatsen visar lemlästade kroppar och enorm förödelse.

”Skakade hela mitt hus”

Explosionerna kom med mellan 15 minuter och 30 minuters mellanrum på eftermiddagen. Den andra explosionen dödade några av de räddningsarbetare som kommit till platsen, skriver BBC. Flera affärer har brunnit ner till grunden och fönster i området krossades.

– En högljudd smäll, som skakade hela mitt hus, hördes. Därefter kom stigande rök. Det låg kroppar på gatorna och människor försökte få skadade till sjukhus, säger Veronica Samson, som bor i Jos till Reuters.

Troligen Boko Haram

Jos i mellersta Nigeria har länge präglats av oroligheter och terrordåd. Jos ligger på gränsen mellan det mestadels muslimska norra och det mestadels kristna södra Nigeria. Ingen grupp tog omedelbart på sig ansvaret för tisdagens attack, men den islamistiska terrorgruppen Boko Haram har tidigare genomfört enskilda attacker i området.

Boko Harams brutalitet har väckt global vrede efter bortförandet av över 200 skolflickor för en dryg månad sedan, men gruppen har terroriserat framför allt norra Nigeria i flera års tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.