Foto: TT

Arla beslagtog gästarbetares pass

Uppdaterad
Publicerad

Mejerikooperativet Arla har beslagtagit passen för omkring 600 gästarbetare vid sitt dotterföretag i Saudiarabien. Det avslöjar Uppdrag granskning idag.

Agerandet bryter mot Arlas egna etiska riktlinjer, där det heter att man ska respektera mänskliga rättigheter. Dessutom står det uttryckligen att inga anställda ska behöva lämna ifrån sig sina identitetshandlingar.

Swedwatch kritiska

Swedwatch, en ideell obunden organisation som fokuserar på svenska företags arbete med mänskliga rättigheter i andra länder, reagerar starkt på uppgifterna om Arla och de beslagtagna passhandlingarna.

– Det är allvarligt därför att det hindrar människors rörelsefrihet. Man kan inte byta jobb, man blir beroende av sin arbetsgivare och hela systemet är ju också till för att hålla koll på människor, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.

”Följt praxis”

Arlas styrelseordförande Åke Hantoft sa i en intervju med Uppdrag granskning som genomfördes tidigare i vår att han inte kände till uppgifterna om beslagtagna pass. Men nu medger Arlas kommunkatikonsdirektör att Uppdrag gransknings uppgifter stämmer.

– Ja, vi har följt praxis och tagit hand om passen hos våra gästarbetare. Om de har behövt resa eller något liknande så har det självklart fått tillbaka sina pass omgående, säger Astrid Gade Nielsen.

– Jag kan förstå den kritik som kan resas, men vi har följt den praxis som har funnits hos oss och en rad andra företag.

Efter Uppdrag gransknings intervju med Arlas kommunikationsdirektör meddelade mejeriföretaget att man kommer att frångå den praxis man haft, och från och med nästa vecka kommer gästarbetarna på Arlas dotterbolag i Saudiarabien att få sina pass tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.