Asylboendets vinst gick till spa

Publicerad

Migrationsverkets asylboenden skapar i flera fall stora vinster hos de privata bolag som anlitas, visar SVT:s granskning. Liagården AB i Halland gjorde miljonvinster som gick till en spa- och konferensanläggning.

Migrationsverket betalade Liagården 20,8 Mkr för att de under 2013 drivit flyktingboendet Lia Hof. Med vinsten kunde man betala ut tio miljoner kr till moderbolaget Ästad gård, som då kunde rusta upp sin konferensgård. Nästan hälften av de pengar som Migrationsverket betalade gick till spa- och konferensgården.

350 kronor per person och dygn

350 kronor per person och dygn – det är taket på den summa som företagen kan fakturera Migrationsverket. Men trots taket så kan företagen ändå göra så stora vinster att varannan skattekrona kan gå till något annat.

-Det förstår jag att det inte ser så bra ut. Men det man ska ta hänsyn till är att det lika gärna kunnat vara minussiffror. Hade vi inte fått den beläggning vi fick så hade vi stått där med ingenting och en massa personal, säger Daniel Carlsson, styrelseordförande för Ästad gård/Liagården.

190 personer bor just nu på asylboendet och Migrationsverket vill fortsätta samarbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.