Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

EU-ledamöter redovisar inte utgifter för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

De flesta svenska EU-parlamentariker håller utgifter för mångmiljonbelopp hemliga. Det gäller även toppkandidater som röstat för transparens och lovat öppenhet i förra valrörelsen. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Varje månad får ledamöterna av EU-parlamentet motsvarande drygt 50 000 kronor på ett speciellt konto. Pengarna ska användas för ”allmänna utgifter”, till exempel mobiler och laptops, trycksaker, seminarieverksamhet och representation.

Men reglerna kring dessa skattepengar gäller inte under den svenska offentlighetsprincipen. Ingen från parlamentet kollar pengarna, ledamöterna måste inte betala tillbaka det som blir över och inte redovisa för allmänheten.

SVT har frågat alla 21 svenska ledamöter om vi får ta del av deras kvitton. De partier som sa nej till att redovisa utgifter var Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De utgör två tredjedelar av de svenska representanterna i Bryssel.

Ledamöterna från Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att låta journalister granska kvittona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.