Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Richard Veldre/SVT

Föräldrarna vill främja döva dotterns språk – får inte mer undervisning i teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Linda Harju och Nils Ryberg satsar allt för att lära sig teckenspråk och kunna prata med sin döva dotter. Men utbildningstimmarna för föräldrar är begränsade – och redan slut.

Linda Harju och Nils Ryberg i Borås tycker att hörande föräldrar till döva barn bör få möjlighet till mer utbildning i teckenspråk. De vill kunna prata med och stödja sin döva dotter Vilja under hela uppväxten, men de 240 timmar som den statliga utbildningen Teckenspråksutbildning för vissa föräldrar, TUFF, erbjuder är alldeles för lite, tycker de. Vilja är nu fem år, och deras timmar är slut.

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, har sedan 2019 påtalat för regeringen att fler timmar behövs. SPSM föreslår att dagens 240 timmar ökas till 340 timmar för dem som har behov.

Utbildningsminister Mats Persson har i en tidigare intervju med Sveriges Radio sagt att han ser ett behov av förändring. Ett besked i frågan kan komma i samband med att nästa års budget presenteras.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/foraldrarnas-spraktimmar-ar-slut-innan-dova-dottern-borjar-grundskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.