Maria Midbøe står i en studio och tecknar ”rekrytera”. Bredvid henne finns en karta över var det finns dövpsykiatriska mottagningar i Sverige. Stockholm och Västra Götaland har två gröna kryss som visar att det finns. Örebro och Skåne har gula frågetecken, som visar att framtiden är osäker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Maria Midbøe berätta hur fler döva och hörselskadade ska få rätt hjälp. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Få dövpsykiatriska mottagningar kvar i landet – Skånes försvann i år

Uppdaterad
Publicerad

Döva och hörselskadade som har problem med psykisk ohälska får allt färre platser att vända sig till om de vill ha hjälp på teckenspråk eller av psykologer och kuratorer med dövkompetens. Det visar SVT:s kartläggning.

I början av 2023 fanns det bara fyra dövpsykiatriska mottagningar för vuxna i Sverige – och det riskerar att bli ännu färre på grund av personalbrist.

– Det gör att det blir långa avstånd till mottagningen för de flesta, säger Maria Midbøe, specialistpsykolog på dövpsykiatriprogrammet, Psykiatri Sydväst i Region Stockholm.

15 minuter på Teckenspråk

Hon säger också att det är svårt att rekrytera personal till de dövpsykiatriska mottagningarna. Både Västra Götaland och Örebro har berättat för SVT om sådana problem.

Skånes dövpsykiatriska mottagning försvann

Region Skåne berättar i ett mejl att den dövpsykiatriska mottagningen i Lund lades ned i januari 2023 eftersom bara en kurator jobbade på mottagningen.

Regionen hade försökt rekrytera både läkare och psykolog till mottagningen utan att lyckas. Kuratorn jobbar dock fortfarande i regionen och man behöver remiss till kuratorn.

I videoklippet berättar Maria Midbøe om olika förslag till lösningar för att fler personer ska få rätt hjälp.

Se avsnitt 9 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 27 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jLJQm5A/15-minuter-pa-teckensprak/hur-mar-dovpsykiatrin-i-sverige?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet