Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser Region Örebros reservplan ut – se Mikaela Alderlöf berätta i videoklippet.⁠ (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Örebros dövpsykiatri hotas av nedläggning – ingen söker jobben

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden ser osäker ut för den dövpsykiatriska mottagningen i Örebro. Mottagningen har försökt rekrytera fler psykologer men ingen har sökt tjänsterna.

Idag har den dövpsykiatriska mottagningen i Örebro bara två deltidsanställda; en psykolog och en kurator. Vid årsskiftet slutar dessutom kuratorn.

Enhetschefen Mikaela Alderlöf säger att de strävar efter att ha tre heltidsanställda. De har försökt anställa fler personer till mottagningen men ingen har sökt tjänsterna.

– Det skulle kännas tråkigt att behöva lägga ned den dövpsykiatriska mottagningen på grund av resursbrist, säger Mikaela Alderlöf.

Kan bli tolkade besök

Alderlöf tänker att en möjlig lösning på resursbristen är att döva och hörselskadade går till vårdcentralen med tolk. Men hon ser gärna att man utnyttjar den spetskompetens som finns på den dövpsykiatriska mottagningen.

Det är inte bara den dövpsykiatriska mottagningen i Örebro som hotas att läggas ned. Även den dövpsykiatriska vuxenmottagningen i Skåne har under 2023 lagts ned på grund av svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens.

Se Mikaela Alderlöf berätta om utmaningarna med att rekrytera personal och vilka alternativen är.

Se avsnitt 9 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 27 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jLJQm5A/15-minuter-pa-teckensprak/hur-mar-dovpsykiatrin-i-sverige?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.