Foto: TT

Finansministern: Ladan är tom

Uppdaterad
Publicerad

Statens finanser är i så dåligt skick att det blir omöjligt att nå överskottsmålet i budgeten. Det hävdar finansminister Magdalena Andersson (S) enligt Dagens Nyheter.

Enligt Andersson kan man troligen inte nå målet under hela mandatperioden.  Finansministern varnar nu för att nya skattehöjningar kan krävas.

Magdalena Anderssons uppgifter om tillståndet i ekonomin är inte helt nya. I Alliansens vårbudget skrev finansdepartementet att överskottsmålet tidigast kommer att nås 2018, det vill säga samma årtal som Andersson pekar mot. Det var då en dystrare prognos än den som presenterades i höstbudgeten 2013, då överskottsmålet sades vara möjligt att nå 2017.                                       

Överskottsmålet tillkom efter den djupa ekonomiska krisen i Sverige i början av 90-talet. Överskottsmålet innebär att den offentliga sektorns sparande ska uppgå till 1 procent av BNP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.